''Rad od kuće'' u 2020. godini nije bio samo termin kojim smo se služili – bio je to način rada za veliku većinu stanovništva širom svijeta, uslijed pandemije koronavirusa.

To je definitivno pojam koji je obilježio 2020. godinu, ne samo u tehnološkom smislu, nego i općenito.

Svi smo naviknuli sjediti doma za računalom i prilagoditi naše radne obaveze svom domu te tako nastaviti pružati uslugu krajnjim korisnicima.

To je, naravno, donijelo i porast online prodaje, pa je ona drastično skočila, ne samo u BiH gdje inače nismo skloni ''virtualnoj kupovini'', nego i na globalnoj razini.

Sve to podignulo je i prodaju računalne opreme – kupovala su se računala, laptopi, ali i uredski materijal – stolovi, stolice i ostala pomagala kako bismo svoj posao prilagodili radu od kuće.

Po prvi puta se dogodilo da institucije u BiH ne traže ''još jedan pečat'' ili da vam ''fali još jedan papir''. Odjednom je sve išlo online, skenirano, putem pošte – samo nemojte dolaziti fizički u ured.

Prema podacima istraživačkog centra CCS Insights, 60% tvrtki u zapadnoj Europi i SAD-u planira najmanje 25% radne snage zadržati na radu od kuće pa čak i kada pandemija koronavirusa završi. Facebook i Google već su najavili da njihovi zaposlenici u 2021. godini mogu odlučiti žele li ostati raditi od kuće cijelu godinu, dok je Microsoft svojim radnicima rad od kuće produžio do srpnja 2021. godine.

Dostava dronovima je sve realističnija opcija

S obzirom da je je rad koncentriran na kuću te da je kretanje ograničeno, tvrtke se bore za svoj dio kolača kada je u pitanju dostava.

Sa sve većim napretkom tehnologije, kao i uređenijom regulativom, sve smo bliži danu u kojem će bespilotne dostavne letjelice postati realnost. U SAD-u tako su donesena nova pravila koja će stupiti na snagu za više od dvije godine, a s kojima bi se trebao dodatno regulirati način na koji se koriste bespilotne letjelice te će se odnositi i na privatne vlasnike dronova i na kompanije.

Amazon je u 2020. godini ostvario jako važan korak prema pokretanju usluge Prime Air, odnosno dostave putem bespilotnih letjelica koja bi u budućnosti trebala dodatno ubrzati dostavu pošiljaka za stvari kupljene na stranicama Bezosove tvrtke.

Naime, nakon dugo vremena napokon su dobili zeleno svjetlo za upravljanje dostavnim dronovima od Federalne zrakoplovne administracije (FAA) i, sada kada imaju potrebne dozvole, mogu se u potpunosti posvetiti daljnjim testiranjima.
Tehnološki divovi pod povećalom EU zbog privatnosti i (fake) sadržaja

Europski dužnosnici predstavili su u 2020. godini nove prijedloge zakona kojima bi se proširila ovlaštenja regulatorima rada tehnoloških kompanija te uvele mnogo veće novčane kazne.

Europska komisija predstavila je niz nacrta politika koje bi trebale natjerati tehnološke kompanije da promijene svoje poslovne prakse. Ovi zakoni su još jedan u nizu pokušaja da se regulira rad kompanija kao što su Amazon, Apple, Google, i Facebook.

Velike tehnološke kompanije koje u fokusu svog rada imaju i društvene mreže, suočavaju se s novim obavezama uklanjanja ilegalnog i štetnog sadržaja sa svojih platformi prema nacrtu zakona EU pod nazivom Zakon o digitalnim uslugama.

Drugi prijedlog zakona koji nosi radni naziv ''Zakon o digitalnim tržištima'' pooštrio bi pravila koja se tiču stvari koje su dozvoljene kompanijama na tržištu te onih koje im nisu dopuštene, te bi se na taj način nastojala spriječiti i nelojalna konkurencija.

Tehnološke kompanije koje ne uspiju ukloniti ili ograničiti širenje ilegalnog sadržaja suočit će se s novčanim kaznama do 10% njihove godišnje prodaje prema pravilima koja su predložena u 2020. godini.

Nakon pandemije koronavirusa, tehnološke kompanije su ostvarile velike zarade pogotovo zbog masovnog rada na daljinu kojeg su prakticirala gotovo sva poduzeća, a također prihodi su ostvareni i od kupovine tehnoloških uređaja i skidanja brojnih aplikacija, zbog čega ih je EU označila kao ''pobjednike'' pandemije.

Električni automobili se razvijaju brže nego ikad

Razvoj električnih automobila je drugi najviše spominjani termin nakon rada od kuće, kada je u pitanju tehnološka 2020. godina. Elektrifikaciju su najavili svi – BMW, Mercedes, Toyota, Volkswagen... Čak je i Apple najavio da će do 2024. godine ''izbaciti'' svoj električni automobil.

Neki su otišli tako daleko da su postavili rokove u kojima će proizvoditi samo električne automobile.

Japan namjerava ukinuti automobile koji troše gorivo u sljedećih 15 godina i dostići nultu emisiju ugljen dioksida, kao i da generira dva bilijuna dolara rasta u zelenim tehnologijama do 2050. godine.

"Strategija zelenog rasta" podrazumijeva orijentaciju na vodik u automobilskoj industriji, a ovo je akcijski plan čiju je realizaciju obećao premijer Yoshihide Suga u listopadu.

Elon Musk opsjednut životom na Marsu i svemirom

Svijet je u 2020. godini svemirskim temama najviše okupirao Elon Musk, koji je najavio da će prvi komercijalni letovi na Mars krenuti do 2022. godine.

SpaceX već neko vrijeme razvija i testira posebnu letjelicu Starship s kojom namjeravaju osvojiti Mars. Musk je ranije spominjao je da bi do 2050. na Crvenoj planeti moglo živjeti čak milijun ljudi. Što se njegovih privatnih svemirskih planova tiče, kaže da bi za 2-3 godine i sam mogao otići u svemir.

Musk je u 2020. godini otvoreno govorio kako ne razmišlja samo o monetarnom sustavu na Marsu (jer je rekao da će se koristiti isključivo kriptovaluta), već i o potencijalnim zakonima i vladi.

U nekoliko je navrata isticao kako bi Mars trebao imati vlastitu vladu i vlastite zakone te bi ga trebalo prepoznati kao "slobodan planet" nad kojim "ni jedna zemaljska vlada nema nadležnost.

Huawei opstao na tržištu unatoč američkim sankcijama

Amerikanci su u 2020. godini nastavili sa optužbama i zabranama na račun Huaweija što je ovoj tvrtki donijelo dva velika problema – otkazivanje suradnje od strane raznih država po pitanju 5G mreže te nemogućnost nabavke i proizvodnje čipova za pametne uređaje.

Amerikanci su optužili kinesku tvrtku da špijunira američke građane namjerno postavljenim "stražnjim vratima" u svojoj telekomunikacijskom opremi, koja su zapravo namijenjena korištenju u policijskim i federalnim istragama.

Huawei je potom, u kasnije dodanim dijelovima optužnice, terećen za zavjeru radi kršenja zakona RICO koji se bavi organiziranim kriminalom i reketarenjem te radi krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških tvrtki.

Prvo, izbacili su svoj operativni sustav – AppGallery, koji postoji tek oko godinu i pol, a uspio se nametnuti kao treća trgovina aplikacija i postati konkurencija Googleovoj i Appleovoj trgovini aplikacijia. Tome u prilog ide i činjenica da novi Huaweijevi uređaji koriste isključivo AppGallery kao primarni izvor aplikacija.

U tako teškoj godini predstavili su i jako dobar mobitel- P40. Navode da se Huaweijeva P serija oduvijek odnosila na inovativnu estetiku i demokratizaciju vrhunskog hardvera za obradu slika, nudeći najbolje od industrijskog dizajna i tehnologije.

Uz izvanredne senzore, Leica optiku, snažni čipset i Huawei XD Fusion Engine, Huawei P40 serija primjer je fokusa i nudi cjelodnevno Super Definition iskustvo kako bi pomoglo potrošačima da ostvare svoju kreativnu viziju, izjavio je prilikom predstavljanja Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Grupe.

Apple i dalje No.1

Dominaciju tržištem pametnih telefona u 2021. godini nastavio je, naravno, Apple. Tijekom ove godine Apple je naime dosegao granicu od 1 milijarde aktivnih iPhone uređaja. Prema aktualnim predviđanjima, Apple bi u četvrtom kvartalu 2021. godine mogao ostvariti prodaju oko 250 milijuna iPhonea (trenutačno se po kvartalu proda oko 200 milijuna iPhonea).

U 2020. godini Apple je predstavio četiri iPhonea 12 s 5G tehnologijom - iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i Pro Max.

No čini se kako je Apple najveći posao napravio s vlastitim procesorima za računala, koji su pokazali nevjerojatne performanse te su oduševili sve korisnike i novinare koji su ih testirali. Dva prijenosnika i Mac mini tek su početak Appleove tranzicije.

Video: Apple

Sljedeće godine možemo očekivati nova računala pogonjena Appleovim procesorima, kao i neke promjene u dizajnu računala i satova. Dakle, ne samo da će MacBookovi predstavljeni sljedeće godine imati procesore M1, već će imati i novi, osvježeni dizajn – vjerojatno će biti riječ o 14-inčnim i 16-inčnim modelima MacBooka Pro, a možemo očekivati promjene u dizajnu iMaca (spominje se 24-inčna verzija), kao i novi Mac Pro.

Treba naglasiti kako, čini se, neće svi modeli predstavljeni sljedeće godine imati Appleove procesore, već će se neki i dalje prodavati s Intelovim hardverom. Noviteti vezani uz tablete odnose se na podršku za 5G koju će imati neki novi modeli iPadova, kao i nove tehnologije ekrana (Mini-LED), a Kuo naglašava kako se posljednji model iPada Air prodaje bolje od očekivanja.

Također, sljedeće godine, nekad tijekom drugog kvartala, možemo očekivati i novu generaciju AirPodsa, a 2021. trebala bi donijeti i novi dizajn pametnih satova.

Osim promjena u dizajnu nova generacija Apple Watcha imat će i neke inovativne i napredne opcije praćenja i analize zdravlja.

Što se nove generacije iPhonea tiče, i sljedeće godine možemo očekivati četiri modela, vjerojatno s istim dijagonalama ekrana, a jedan od noviteta koji se spominje jest poboljšanje širokokutne kamera s autofokusom na modelima Pro.

Sve više nosivih gadgeta i pametnih uređaja za kućanostvo

Godinu na izmaku obilježili su nosivi gadgeti, posebice pametni satovi. Svi su se ''bacili'' u izradu pametnih satova, tako da ih svaka tvrtka koja prodaje mobilne uređaje posjeduje i najavljuje njihov razvoj.

Godina je također donijela i revoluciju po pitanju pametnih uređaja za kućanstvo.

Najprodavaniji je definitivno pametni usisivač, koji na globalnom tržištu bilježi sve veći rast prodaje.

Sljedeća godina bit će definitivno prijelomna kada je u pitanju tehnologija, zato s radošću očekujemo sve novitete koje nam ona donosi.