Kompjutori bi pomoću umjetne inteligencije mogli preuzeti kontrolu nad ljudima u idućih 100 godina, rekao je poznati fizičar Stephen Hawking  na jučerašnjoj konferenciji Zeitgeist 2015. u Londonu, piše Daily Mail.

Dodao je da ne bismo trebali brinuti o tome tko će kontrolirati umjetnu inteligenciju, nego o tome hoće li kontrola uopće biti moguća.

Upozorio je da bi umjetna inteligencija u konačnici mogla uništiti čovječanstvo jer će roboti vjerojatno dostići stupanj razvoja dovoljan da preuzmu kontrolu nad nama, prenosi Jutarnji list.

'Kada se to dogodi, trebamo se pobrinuti da se njihovi ciljevi poklapaju s našima. Našu budućnost će obilježiti utrka između rastuće moći tehnologije i mudrosti s kojom je koristimo', smatra 72-godišnji znanstvenik.

Hawking je početkom godine s Elonom Muskom, vizionarom i čelnikom kompanija SpaceX i Tesla Motor, napisao otvoreno pismo u kojem upozorava da se čovječanstvo treba početi ozbiljno brinuti za razvoj umjetne inteligencije.

- S umjetnom inteligencijom prizivamo demona. Znate, one priče gdje je tip s pentagramom i svetom vodom, siguran da može nadzirati demona. Ne funkcionira to - rekao je Musk.