Nakon prekida izricanja presude šestorci iz BiH, koje je prekinuto nakon što je Slobodan Praljak ispio bočicu s, kako je sam rekao, otrovom u sudnici i završio u bolnici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Vladi su bili na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića.

General Krešić: "Kakav je to zatvor da se može unijeti takva vrsta otrova da se može čovjek ubiti?"
Premijer je isto tako i u kontaktu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja je prekinula posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

General Slobodan Praljak je u međuvremenu preminuo u bolnici.

Plenković je i u kontaktu s našim izaslanstvom iz Minstarstva pravosuđa i MVEP u Haagu i s čelnicima Hrvata iz BiH.

"U ime Vlade RH i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji generela Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici", kazao je Plenković.

"RH je tri puta nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda, ali sud je odbio te zahtjeve. Ovom presudom se na pogrešan način aludira na ulogu Hrvatske", kazao je Plenković.

"Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi ICTY za BiH nije utvrđena odgovornost Srbije za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je Plenković i dodao da će i dalje biti zagovornik europskog puta BiH.

"Premijer je kazao kako je dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorice neutemeljen i kosi se sa povijesnom istinom. U političkom smislu takav segment tumačenja durgosudne presude je neprihvatljiv", kazao je Plenković.

"Siguran sam da većeg zagovornika za daljnji europski put u BiH od Hrvatske zasigurno nema. Takvu politiku ćemo nastaviti s BiH", kazao je premijer.

"Nezadovoljni smo s ovom presudom. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i ima svoja prava", kazao je premijer.

Upitan smatra li da je u sudnici došlo do sigurnosnih propusta, kazao je kako nije baš uobičajeno da se nešto ovakvo događa u sudnici jednom međunarodnu presudu.

"Vlada će razmotriti pravne mehanizme kako bi osporila navode iz današnje presude", kazao je Plenković.

Poručio je i kako Vlada žali zbog izrečenih potvrđenih presuda.

"Želim podsjetiti na pomoć Hrvatske BiH dok je ona bila suočena sa srspkom agresijom. hrvatska je s HVO-om oslobodila veliki dio BiH čime je omogućen Daytonski sporazum i završetak rata. Pružali smo utočište brojnim stanovnicima BiH, bez obzira na nacionalnost", kazao je Plenković.