Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju koji su učvrstili odnos ključan za određivanje cijene nafte u svijetu, a koji bi mogli biti važni i za rješavanje sukoba na Bliskom istoku.
 
Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju dok je bio na vlasti, u Moskvu je vodio izaslanstvo koje je dogovorilo zajednička ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara, čime su osigurana prijeko potrebna ulaganja ruskom gospodarstvu pogođenom niskim cijenama nafte i sankcijama zapada.
 
"Novi jaki poticaj razvoju bilateralnih odnosa"
 
Na političkoj fronti nije bilo znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podijeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu. No nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.
 
"Taj posjet će dati novi jaki poticaj razvoju bilateralnih odnosa", rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.
 
Potpisali memorandum o kupovini oružja
 
Na konferenciji za tisak o razgovorima dvojice čelnika, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usredotočio se na područja u kojima se dvije zemlje slažu.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman složili glede važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rješenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.
 
U konkretnom izrazu produbljivanja veza Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumijevanju glede kupovine protuzračnog sustava S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.
 
"Odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostigli su povijesni trenutak"
 
Dvojica čelnika imala su "prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sustavno grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama", rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.
 
"Vjerujemo da su se otvorili novi obzori za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova.
 
"Odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostigli su povijesni trenutak", rekao je Jubeir. "Sigurni smo da će daljnje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan utjecaj na snaženje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svijetu".
 
Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok su ruske snage i iranske milicije stale na Asadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji. Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cijene nafte u svijetu, surađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja ožujka 2016.