Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik večeras je u Banjoj Luci kazao da je referendum o Danu RS-a uspješno završen, te da on ni na koji način nije proveden iz inata. Prema njegovim riječima, RS je glasovala za referendum i pokazala je politički kapacitet i volju, te nikoga nije željela uvrijediti, javio je Klix ba.

Dodik je naglasio kako će vlasti u RS-u na svaki pokušaj ponižavanja, reagirati referendumom.

"Referendum je prvi put proveden u RS-u nakon Daytonskog mirovnog sporazuma i uspješno je realiziran, a to je zakonsko pravo koje imamo. Zahvaljujem se svim političkim faktorima i pojedincima koji su pomogli njegovo održavanje. Bio je također i određeni broj Bošnjaka u RS-u koji nisu podržali referendum, ali nismo ljuti na njih - to je njihovo građansko pravo", kazao je Dodik i dodao kako je i pored mnogo spekulacija koje su se pojavile prije održavanja referenduma, on ipak održan te da je narod RS-a pokazao zrelost i spremnost.

Dodik je izjavio kako je izlaznost dovoljna, a prema njegovim riječima, rezultati govore da je mali broj onih koji su glasali suprotno proslavljanju 9. siječnja kao Dana RS-a.

"Ovaj dan će ući u povijest RS-a i mnogi će se pozivati na njega kao primjer odlučnosti jednog sređenog, proceduralnog i političkog ambijenta. Ustavni sud BiH je rekao da Član 3. treba provoditi, ali nije potpisao na koji način, stoga mi sada znamo da je 9. siječanj potvrdio da se stanovništvo ne želi odreći RS-a. Nitko od sadašnjih, ali ni budućih političara neće moći zanemariti ono šta je narod danas izglasao", dodao je predsjednik RS-a.

Na kraju je kazao kako ovo definitivno nije bio referendum inata, te ovo nije učinjeno da bi se bilo kome napakostilo.