Svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u rujnu 1993. godine nakon što je vidio da gori Uzdol (općina Prozor), pomogao tenkistima pri gađanju položaja oko škole u istom selu.

Miro Vlajčić, nekadašnji pripadnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prisjetio se da je u vrijeme masakra u Uzdolu 13. na 14. rujna 1993. godine bio kući u selu Krančići, prenosi Fena.

Istakao je kako  je u ranim jutarnjim satima došao stric od oca i rekao mu da gori Uzdol, nakon čega se i sam uvjerio.

- Kompletan Uzdol je bio u dimu. Kuće su gorile, štale. (…) Vidim vatru i čujem pucnjavu, koja je po meni u tom trenutku dolazila od škole - rekao je svjedok, istaknuvši da su njegov brat i rođak tada bili u školi.

Svjedok je kazao da je otrčao prema zaseoku Ošljani, gdje se nalazio tenk i tražio je od tenkiste motorolu da se čuje s nekim u školi. Pojasnio je da mu je tad rečeno da je škola okružena a što mu je potvrdio i zapovjednik u drugom razgovoru. Tada im je, kako je pojasnio svjedok, rečeno da gađaju tenkom oko škole - lokacije Pržinu, Hrstove i Gradinu.

Pošto tenkista nije znao kote, a na njegov prijedlog, svjedok je ušao u tenk i nanišanio i onda su pucali. Svjedok je kazao da je nanišanio prvu granatu i kada je ona promašila prepustio je nišanjenje tenkistima.

- To je bilo konfuzno stanje, ali dobro su pazili gdje gađaju, jer svaka promašena granata može biti kobna - rekao je Vlajčić, dodavši da je ispaljeno desetak granata.

Obrani je svjedok pojasnio da nije obučavan za tenkistu, nišandžiju ili onoga koji otvara vatru. Istakao je i da su kružno gađali ove lokacije, te da tenkisti nisu nasumično pucali po selu.

Svjedok se prisjetio da je nakon toga došla vojska u pomoć, te da je s posebnom postrojbom došao do škole pred kojom je vidio čahure metaka. U školi, koja je bila oslobođena, je vidio mrtve vojnike HVO-a, te brata koji je bio lakše ranjen.

Ovaj svjedok je dao iskaz na suđenju Enveru Buzi, koji je optužen da je, kao zapovjednik Samostalnog bataljuna Prozor tzv. ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljuna, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.



Drugi svjedok Vehbija Karić je kazao kako je u rujnu 1993. godine na ovo područje došao s nekoliko osoba kao član Generalštaba tzv. Armije BiH. Prisjetio se sastanka nakon akcije u Uzdolu na kojem je zapovjednik Buza kazao da je Uzdol oslobođen ali da se nije mogao nastaviti i da se jedinica povukla ka Dobrom polju.

Tada je Buza, dodao je svjedok, rekao i da je bilo nekoliko poginulih i ranjenih boraca. Na sastanku, prema svjedoku, nije spominjana nijedna civilna žrtva.

On je pojasnio da su kasnije nezvanično dolazile informacije o zločinima.

- Dolazile su informacije da je, ne samo u Grabovici, nego i u Uzdolu napravljen zločin i da su civili stradali - rekao je svjedok, dodavši da istrage o zločinu u Uzdolu nije bilo.

Prema svjedočenju, optuženi je imao organe u bataljunu da pokrene istragu iako sam nije bio kod škole. Pojasnio je da za 24 sata bataljun nije mogao prikupiti podatke ali da je Buza nekoliko mjeseci nakon zločina morao imati više informacija.

Suđenje će se nastaviti 4. travnja, javlja BINR BiH. (FENA)