Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je kako ova agencija ne može sama štititi granicu BiH i da nedostaje oko 1.000 službenika, ali da su od početka godine u suradnji sa drugim policijskim agencijama uspjeli spriječiti ulazak više od 7.000 ilegalnih prelazaka.

Galić je istaknuo kako ne mogu samostalno se nositi sa migrantskom krizom, jer nadležne institucije godinama zatvaraju oči pred činjenicom da nedostaje oko 1.000 službenika.

“Granična policija BiH s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i trenutnim brojem službenika neće moći samostalno odgovoriti na složeno stanje na granici”, rekao je Galić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, u rješavanje migrantske krize u BiH treba da se aktivnije uključe ne samo domaće, nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i financijska pomoć.

Galić je precizirao da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 84 službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.