Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas da se ne osjeća odgovornim i krivim i da će dati izjavu povodom poziva Tužiteljstva BiH u vezi s provođenjem referenduma u RS-u, ali videolinkom ili u nekoj od pravosudnih institucija u RS-u, jer u Sarajevo neće ići.

-Neću ići u Tužiteljstvo BiH i neću praviti medijski spektakl. Javnost nisam obavijestio o pozivu, već Tužiteljstvo BiH - rekao je Dodik i istaknuo da se "neće ponižavati i ići u Sarajevo da ga slika tisuće novinara".

Spreman je dati izjavu u Istočnom Sarajevu, u Tužiteljstvu RS, gdje, kaže, može doći bh. tužitelj ili u Banjoj Luci.

Ponovio je da smatra da Sud i Tužiteljstvo BiH nisu ustavni i da će "jednog dana biti srušeni" i da će on na kraju "likovati, jer mu ne mogu utvrditi nikakvu odgovornost".

Referendum u RS-u o danu tog bh. entiteta jeste podržavao, ali, kaže, proveden je na osnovu odluke Narodne skupštine RS-a, a protiv njega se vodi "haranga".

Sumnja da se može podići optužnica zbog referenduma jer bi, smatra, trebalo uhititi "cijeli narod".

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, kazao je da je potvrđeno da 9. siječanj ostaje dan tog bh. entiteta, a da je referendum zakonit i dostojanstveno proveden i pokazao je volju građana RS-a.

Radit će, dodao je, na afirmaciji referenduma, kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima, s tim da se naprave vlastiti popisi o glasačima da se ne bi tražili popisi iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.