Gost emisije Nedjeljom u 2 je Mislav Kolakušić. Kakav ima program za predsjedničke izbore i što misli o drugim kandidatima? Može li Predsjednik Republike ikako utjecati na goruće probleme zemlje, ili je cijela ova predizborna kampanja zabava za narod neka su od pitanja emisije.

U startu emisije osvrnuo se na štrajk prosvjetara, gdje je rekao da su prosvjedi uvijek dobro došli jer dižu svijest pojedinaca. 'Mi nemamo svijest građana o zajednici, ne stojimo jedni iza drugih', rekao je.

'Tražiti veću plaću je u redu, većina svih potreba Hrvatske financira se novim zaduživanjem, a to ne može ići nedogled, neće biti od koga posuditi', dodao je. Da je u ovom času premijer, odmah bi za 30 posto smanjio lokalnu i državnu upravu, što bi proveo kroz 100.000 otkaza tj. ukidanjem, kako kaže, izmišljenih radnih mjesta.

Što se predsjedničkih izbora tiče, misli da za velike promjene u zemlji treba okupiti 600.000 ljudi u jednoj političkoj opciji, što je njegov cilj.

Kolakušić kaže da se predsjednički sustav upravljanja zemljom pošteniji, jer građani mogu direktno birati kome će predati vlast, a ne da vlast bude spoj 'Plenkovića, Sauche, Vrdoljaka i Pupovca'. 'Mi moramo odlučiti žele li jednu odgovornu osobu koju su sami izabrali, ako žele moramo se vratiti na predsjednički sustav', naširoko je objašnjavao Kolakušić i tako izbjegao odgovor na pitanje koji bi mu bio prvi potez da postane predsjednik.

Ako dođe do velike koalicije HDZ i SDP-a obje će stranke nestati zauvijek, dodao je zbog čega se sada u političku borbu uvodi Miroslav Škoro koji deset godina nije rekao ništa o gorućim problemima, što zapravo odgovara velikim strankama.

'Pravosuđe moramo potpuno reorganizirati, dosta nam je sedam prvostupanjskih sudava, a Vrhovni sud moramo preseliti u Vukovar, a Ustavni sud u Puli, gdje su daleko od centara političke moći', kaže ovaj bivši sudac koji bi da je predsjednik i direktno imenovao šefa Vrhovnog suda.

Kazao je i kako je hrvatski mirovinski sustav pred slomom. Na pitanje što bi napravio s povlaštenim mirovinama, Kolakušić je rekao kako postoje pravi i lažni branitelji i kako su nastale desetine tisuća lažnih branitelja. U detalje je objašnjavao kako su nastali lažni branitelji, ali nije odgovorio što bi napravio s problemom lažnih branitelja i njihovih mirovina.

'Imate ljude koji bi radili do 80 godine, poput sudaca, liječnika i profesora, ali propisivati onome tko radi na cesti do 67 je neprihvatljivo. Nepojmljivo je da dajemo novac od doprinosa privatnim bankama. Ja sam 21 novčanicu od tisuću kuna sa serijskim brojevima odnio u fond. Nakon šest mjeseci su mi rekli da taj novac vrijedi 1200 kuna. Gdje su nestali ti novci, niti tog fonda više nema', rekao je, pri čemu je vjerojatno pobrkao mirovinske i investicijske fondove.

Što se ćirilice u Vukovaru tiče, misli da se propisa treba pridržavati, te da se lokalna vlast u Vukovaru tih propisa ne pridržava.