Puževi su prave štetočine u vrtu, za veoma kratko vrijeme su u stanju nanijeti nevjerojatnu štetu: pojedu mladi rasad, tek iznikle biljke, salatu, mladi bosiljak, začine i ostalo.

Vrtlari su se dosjetili i osmislili što je to što puževe može zauvijek otjerati iz vašeg vrta:

1. Kukuruzno brašno

Izgleda da puževe nevjerojatno privlači ovo brašno koje je za njih fatalno. Uvečer stavite teglu s kukuruznim brašnom u vrt, a ujutro ćete oko nje naći gomilu mrtvih puževa. Tako radite svako večer, dok ove štetočine ne uništite sasvim.

2. Pivo

Isto tako puževi ne mogu podnijeti pivo, ali ga baš vole. Ulijte pivo u plitku posudu pa ga ostavite u dvorištu. Ujutro ćete u njoj naći uginule puževe koje pivo privlači kao med pčele.

3. Ljuske od jaja i talog od kave

Ljuska od jaja smeta puževima i oni ne mogu prijeći preko njenih oštrih ivica, dok talog od kave samim mirisom odbija puževe. Stoga napravite barijeru od ljuski od jaja i taloga od kave oko vašeg vrta.

4. Pijesak

Pijesak oko vrta napravit će istu barijeru kao i ljuske od jaja. Puževi neće preći preko njega, a vaše biljke bit će osigurane.

5. Amonijak

Pomiješajte 1 dio amonijaka i 6 dijelova vode. Naprskajte ovo sredstvo svuda oko vrta i puževi neće ni prići vašem povrtnjaku.

6. Vreće za smeće

Rasporedite vreće za smeće po dvorištu i u njih ulijte malo vode. Privučeni vlagom, puževi će ući u vreću i sačekat će vas do ujutro unutra. Na vama je što ćete dalje raditi s njima.

7. Prirodni predatori

Ježevi, žabe i kokoši uništavaju puževe. Ako imate ove životinje u vrtu, puževi joj neće prići blizu.

8. Bakar

Ako ništa od gore navedenog ne pomogne, stavite bakrenu cijev oko salate ili tamo gdje je rasad i osjetljivo bilje. Ovo je definitivno najskuplja metoda, ali definitivno uspijeva. Puževi neće preći bakrenu žicu. Bakar ima prirodnu reakciju na sluz puževa, što ove štetočine šokira kao da je kroz nju puštena struja. Jedini problem je što puževi unutar vrta, neće moći da izaći vani, zato vrtlari predlažu da im unutar bakrene žice stavite zamke od kukuruznog brašna ili piva.