Znanstvena fantastika kao žanr gotovo da ne bi niti mogla postojati, da ne postoji imaginarni koncept putovanja kroz vrijeme – i unaprijed i unatrag. Ovaj koncept, iako ga se smatra neizvedivim i u suprotnosti s poznatim zakonima fizike, možda bi ipak mogao biti ostvariv. Tvrdi to profesor matematike i fizike sa sveučilišta British Columbia u kanadskom Vancouveru, Ben Tippett.

On je, koristeći matematičke i fizikalne modele, izradio formulu kojom opisuje metodu putovanja kroz vrijeme. Da ne biste odmah pomislili kako se radi o šarlatanu, spomenut ćemo da je prof. Tippett stručnjak u području teorije relativnosti, proučava crne rupe, ali i znanstvenu fantastiku.

Na razvoj modela putovanja kroz vrijeme potaknulo ga je nedavno otkriće gravitacijskih valova, koje je potvrdilo da se pri velikim energijama (kao što je sudar crnih rupa) prostor savija, isto kao i na samom rubu crne rupe, piše Bug.hr.

Tippett dalje obrazlaže da se uz prostor savija i vremenska dimenzija prostor-vremenskog kontinuuma, što znamo jer je višestruko dokazano da se uz povećanje sile gravitacije protok vremena usporava.

Na ove pretpostavke Tippett je postavio svoju tezu – pojednostavljeno: ako se vrijeme savine u puni krug, počet će teći unatrag.

Iako je matematički njegov model točan, pa i objavljen u službenom časopisu IOPscience Classical and Quantum Gravity, on sam ne vjeruje da će ga ikada biti moguće provesti u djelo. Za izradu "vremenskog stroja" koji radi na ovom principu potrebni su, naime, materijali izrađeni od "egzotične materije", koju još uvijek nismo otkrili. Takva bi materija, ako uopće postoji, poslužila za komplicirano savijanje prostor-vremena kakvo zahtijeva Tippettov matematički model.