Rusija ima informacije da Francuska priprema slanje vojnog kontingenta od 2000 vojnika u Ukrajinu, izjavio je direktor ruske vanjske obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin, prenosi državna novinska agencija Tass.

"Sadašnje rukovodstvo Francuske ne mari za smrt običnih Francuza niti za brige generala. Prema informacijama koje stižu u SVR, već su u tijeku pripreme za slanje kontingenta. U početku će uključivati oko 2000 vojnika", kazao je Nariškin.

Prema njemu, francuska vojska "strahuje da tako velika vojna postrojba ne može biti neprimijećeno prebačena i stacionirana u Ukrajini". "Tako će postati legitimna prioritetna meta za napade ruskih oružanih snaga. To znači da će doživjeti sudbinu svih Francuza koji su ikada u ruski svijet došli s mačem", najavio je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog mjeseca nije želio odbaciti ideju o slanju europskih trupa u Ukrajinu, iako je upozorio da "nije postignut konsenzus" između saveznika. "Ništa ne treba isključiti. Učinit ćemo sve što moramo da Rusija ne pobijedi", poručio je.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni istaknula je danas da bi slanje kopnenih trupa u Ukrajinu izazvalo eskalaciju "koju treba izbjeći pod svaku cijenu". Dužnosnik Bijele kuće priopćio je kako Sjedinjene Države ne planiraju poslati trupe da se bore u Ukrajini, a da također nema planova za slanje NATO trupa.