Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitri Peskov održao je press-konferenciju.

Rekao je da bi "države koje imaju utjecaj na Kijev trebale iskoristiti taj utjecaj kako bi Ukrajina bila konstruktivnija na mirovnim pregovorima", rekao je Peskov pa dodao kako "razgovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko koliko bi Rusija željela".

"Rusija poduzima napore kako bi ubrzala pregovore", rekao je pa dodao kako "nema osnove za mogući sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog", prenosi Index.hr.

Tvrdnje da ruska vojska ne dozvoljava evakuaciju ukrajinskih civila nazvao je "lažima" pa optužio "ukrajinske nacionaliste" da sprječavaju civile da se evakuiraju putem humanitarnih koridora.

Kremlj je upozorio uoči sastanka članica Europske unije da bi mogući europski embargo na rusku naftu mogao pogoditi cijeli svijet.

"Embargo na naftu pogodio bi europsku opskrbu energijom, dok Amerika ne bi izgubila ništa u slučaju embarga", rekao je Peskov.

"Takav bi embargo imao vrlo ozbiljan utjecaj na svjetsko tržište nafte, štetan utjecaj na energetsko tržište u Europi. Očito je da Amerikanci tu ništa ne bi izgubili, njihova bi pozicija bila bolja nego europska. Takva odluka pogodila bi cijeli svijet", dodao je.

Europski uvoz ruskih energenata dosad je bio pošteđen sankcija jer Europljani snažno ovise o ruskoj nafti i plinu. Posebno je na meti kritika Njemačka jer se protivila trenutačnom uvođenju embarga na ruske ugljikovodike o kojima njezino gospodarstvo snažno ovisi.