Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke pline "neprijateljskim zemljama" kao što su članice Europske unije i SAD primati samo rusku valutu.

"Nema smisla da isporučujemo naša dobra Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera kako bi što je prije moguće prebacili isplate - počnimo s našim prirodnim plinom - koje primamo za isporuke u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati koristiti kompromitirane valute u takvim transferima", rekao je Vladimir Putin, a prenose prorežimske RIA Novosti.
 

Putin je dodao da će se isporuke plina nastaviti u skladu s količinama i cijenama koje su navedene u ugovorima, dodavši kako će "relevantna direktiva biti poslana Gazpromu", ruskom energetskom divu.

Guardian: Putin pokušava spasiti rublju

Guardian piše kako se radi o potezu usmjerenom ka spašavanju rublje, ruske valute kojoj je drastično pala vrijednost nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Ruski prorežimski mediji javljaju kako je na moskovskim tržištima kapitala nakon ove Putinove najave porasla vrijednost rublje.

Scholz: Trenutni embargo na ruske energente bio bi razoran

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Scholz je danas rekao da bi prijedlozi za trenutni embargo na uvoz ruskih energenata bili odbačeni jer bi utjecaj toga na Europu "bio vrlo razoran i štetan".

Rekao je da je Njemačka u procesu osamostaljivanja od ruskih izvora energije, ali da bi to, ako se napravi odjednom, gurnulo i Njemačku i cijelu Europu u recesiju.

Upozorio je da bi cijela industrija bila na rubu propasti i da postojeće antiruske sankcije već teško pogađaju njemačke građane.