Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sustava proturaketne obrane NATO u Rumunjskoj negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom. On je istaknuo da Rusiju nitko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena reagirati.

On je u petak u Ateni poslije sastanka s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsjetio da Rusija od početka dvijetisućitih uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: "Bit ćemo prinuđeni nekako na to da odreagiramo".

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmještanja sustava PRO u Europi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susjednim teritorijama.

"Nas nitko ne čuje. Nitko s nama neće da pregovara. Osim uopćenih fraza, ne čujemo ništa. A uopćene fraze svode se na to da to nije usmjereno na Rusiju, da ne prijeti sigurnosti Rusije. Podsjetit ću da je prvobitno riječ bila o tome da je potrebno preduprijediti opasnost od Irana, riječ je bila o iranskom nuklearnom programu. Gdje je sada iranski nuklearni program? Nema ga", rekao je Putin, prenosi Sputnik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istaknuo da Rusija želi obnoviti odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24, navodi B92. Prema njegovim riječima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema.

Kada je riječ o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istaknuo da kada Zapad bude sazreo da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak. Ruski predsjednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije.

"Rusija se ne bavi rješavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žive. Ne bavimo se time. To uopće nije naša stvar. To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žive", rekao je Putin novinarima u Atini.

"U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo ništa ne bude uništeno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili nešto još gore - somalijskih događaja. To ne želimo dozvoliti", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija, SAD, Europa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju prevladati nesuglasice radi pobjede nad terorizmom.

"I Rusija, i zemlje regije, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran, i SAD i, naravno, Europa - svi zajedno moramo to učiniti. Ali moći ćemo to učiniti tek onda kada shvatimo da terorizam prijeti svima nama i kada uspijemo prevladati proturječnosti koje nas dijele. To ćemo nekada obavezno morati učiniti", rekao je ruski lider.

Grčki premijer Tsipras je istaknuo da dijalog njegove zemlje s Rusijom može podići na suštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Europskom unijom i NATO.

"Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje našeg dijaloga na suštinski drugačiji nivo može utjecati u teškom periodu, kada je riječ o unapređivanju odnosa Europske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je riječ o učvršćivanju europske arhitekture sigurnosti u okviru OEBS-a", rekao je Tsirpas.

Prema Tsiprasovim riječima, arhitektura sigurnosti u Europi ne može biti izgrađena bez učešća Rusije kao glavnog igrača.

"Nemoguće je imati arhitekturu sigurnosti u Europi bez Rusije u svojstvu činitelja te arhitekture. Takvi su naši principi", rekao je Tsipras, prenosi B92. On je istaknuo i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istaknule da podržavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.