Ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom dana će posjetiti susjednu Finsku u jednodnevnoj radnoj posjeti i radi razgovora s finskim kolegom.

Putin i finski predsjednik Sauli Niinisto nazočit će svečanosti proslave finske stoljetnice nezavisnosti od Ruskog carstva.

Njihov sastanak dogodit će se u istočnom finskom mjestu Punkaharju, a Putin će također putovati parobrodom na jezeru Salmaa do dvorca Olavinlinna iz 15. stoljeća u gradu Savonlinna.

U dvorcu će dvojica čelnika nazočiti gostujućoj izvedbi Boljšoj teatra opere Petra Iljiča Čajkovskog "Jolanta" u okviru opernog festivala u Savonlinni.

Putin je posjetio Finsku prije godinu dana, a dvojica čelnika sastala su se u ožujku u ruskom gradu Arkhangelsku.

Putinova posjeta događa se u vrijeme kada se tjedan dana duge mornaričke vježbe Kine i Rusije u Baltičkom moru privode kraju. Napetosti u regiji u porastu su u posljednjim godinama.

Članica EU, Finska, dijeli 1.3000 kilometara dugu granicu s Rusijom. Ona je od 1994. članica u programu NATO-a Partnerstvo za mir i sudjeluje u operacijama pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, ali nije članica zapadnog vojnog saveza, prenosi dpa.