Donald Trump drugačiji je uživo od Donalda Trumpa na televiziji, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik na summitu G20, osvrnuvši se na razgovore s američkim predsjednikom koji su održani u petak.

Putin je dodao da je s Trumpom uspostavio osobne veze. "Ako nastavimo graditi veze u skladu s našim razgovorom, onda postoje temelji za vjerovanje da smo sposobni bar djelomično obnoviti našu suradnju onoliko koliko nam je potrebno“, rekao je Putin, dodajući da je tijekom razgovora Trump postavio pitanje o navodnom ruskom uplitanju u američke izbore.

"Postavio je mnogo pitanja na tu temu, a ja sam na njih odgovorio najbolje što sam mogao. Mislim da je to primio na znanje i da se složio sa mnom, ali to ćete morati pitati njega“, rekao je Putin novinarima.

Dodao je i da su se složili da zajednički rade na kontroli cyber spacea.

Ocijenio je i da je prekid vatre na jugoistoku Sirije rezultat promjene stajališta SAD-a koji je postao pragmatičniji. Prekid vatre dogovorile su SAD, Rusija i Jordan u petak.

Ruski predsjednik je istaknuo da je ruski plin kompetitivniji od izvoza američkog ukapljenog naftnog plina u Europu zbog jefitnije proizvodnje i prijevoza. No, pozdravio je američke napore da svoj ukapljeni naftni plin izvozi u Europu, nazvavši to "zdravom konkurencijom".

Pozdravio je i odluku SAD-a da imenuje svog izaslanika za Ukrajinu. SAD je za izaslanika izabrao Kurta Volkera, bivšeg američkog veleposlanika u NATO-u, a u petak su istaknuli da je to učinjeno na poticaj ruskog predsjednika.

Trump i Putin razgovarali su u petak na marginama G20 summita u Hamburgu. Prema protokolu razgovor je trebao trajati 30 minuta, ali je potrajao 140 minuta, no nakon njega nije bilo izjava za medije.

Putin je nakon sastanka tek u prolazu poručio kako su razgovarali o Siriji, Ukrajini te borbi protiv terorizma i cyberkriminala.

Dnevnik.hr