Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je spreman za "konstruktivan dijalog" s britanskom premijerkom Theresom May, službeno imenovanom na tu funkciju.

"Vladimir Putin je potvrdio da želi konstuktivan dijalog i suradnju s britanskom premijerkom o sadašnjim pitanjima u pogledu bilateralnih odnosa i međunarodnog dnevnog reda", navodi Kremlj u priopćenju.

Theresa May je poslijepodne službeno proglašena britanskom premijerkom, a kraljica Elizabeta II. ju je zadužila da formira novu vladu koja će imati težak zadatak provedbe Brexita.

Putin je zahvalio Davidu Cameronu na suradnji s Rusijom i rekao da vjeruje u pozitivan potencijal rusko-britanskih odnosa, navodi Kremlj.

"Nadam se da će vaše bogato političko iskustvo biti korisno upotrijebljeno u Velikoj Britaniji kao i u svijetu", naveo je predsjednik u telegram upućenom Cameronu, prema tom priopćenju.

Vladimir Putin je ocijenio krajem lipnja da će odluka britanskih građana u korist povlačenja Velike Britanije iz EU imati traumatizirajuči učinak i da će se dugo osjećati.

Odnosi Velike Britanije i Rusije su se pogoršali nakon afera špijuniranja, ali i istrage o smrti bivšeg agenta ruskih tajnih službi Aleksandra Litvinenka 2006. u Londonu.

London se otvoreno zalaže za zapadne sankcije određene Moskvi 2014. zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi.