Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je smijenio vrhovnog zapovjednika ruske mornarice nakon niza ukrajinskih napada na Crnomorsku flotu. Novine Izvestija, koje podržava Kremlj, objavile su da je admiral Nikolaj Jevmenov, koji je bio zapovjednik ruske mornarice od 3. svibnja 2019., smijenjen i da će ga zamijeniti admiral Aleksandr Moisejev.

Jevmenov je i dalje naveden kao zapovjednik mornarice na web stranici ruskog ministarstva obrane, koje se nije službeno oglasilo. Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka izvijestila je da je Mojsejev imenovan "vršiteljem dužnosti vrhovnog zapovjednika ruske mornarice" i da će ta funkcija uskoro postati stalna.

Moisejev je nadgledao širenje Crnomorske flote u Sevastapolju, koju je preuzeo 2018., a u svibnju 2019. imenovan je zapovjednikom Sjeverne flote, gdje je nekoć bio inženjer u odjelu za elektroničko ratovanje, piše Newsweek.

Istraživački centar Instituta Hudson rekao je Newsweeku da je Ukrajina "na korak da eliminira polovicu nekoć moćne ruske crnomorske flote do 2025. godine" i da je "potopila ili teško oštetila otprilike 30 posto flote od početka rata".