Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas s papom Franjom, dan prije nego što će u Vatikan stići ukrajinski katolički čelnici na razgovore o krizi u svojoj zemlji i usred špekulacija da bi Putinov posjet mogao biti uvod u prvi posjet nekog pape Rusiji.

Putin, koji se do sada dva puta sastao s Papom, stigao je u Vatikan na početku 10-satnog boravka u Italiji tijekom kojeg će se sastati i s premijerom Giuseppeom Conteom.

Ruski predsjednik dovezao se u Vatikan u crnoj limuzini s 50 minuta zakašnjenja. Isto toliko je kasnio na njihovom prvom sastanku 2013., a na sastanak 2015. je kasnio više od sat vremena, podsjetili su dopisnici.

Glavna tema - Ukrajina

Očekuje se da će glavna tema razgovora u službenoj papinoj biblioteci u vatikanskoj apostolskoj palači biti Ukrajina, i dalje vrlo teško pitanje u odnosima Vatikana i Rusije.

U petak će se voditi razgovori između dužnosnika ukrajinske Katoličke crkve i Vatikana. Prošle godine je vjerski milje u Ukrajini potresla odluka Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je stoljećima bila pod kontrolom Ruske pravoslavne crkve, da se osamostali i osnuje svoju nacionalnu crkvu.

Rusija ne priznaje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Papa Franjo se prije tri godine na Kubi kratko susreo s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom.