Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao o energetskoj suradnji s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, objavio je Kremlj na svojim internetskim stranicama.

'Razmotrena su aktualna pitanja bilateralne suradnje, a također i perspektive daljnje suradnje na području energetike u svjetlu okončanja realizacije projekta Južnog toka', navodi Kremlj nekoliko dana nakon što je Moskva odlučila odustati od projekta plinovoda Južnog toka koji je trebao ići kroz Mađarsku i Srbiju.

Ruski Gazprom otkazao je 1. prosinca projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, što je izgleda žrtva spora Moskve i Zapada oko Ukrajine. Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije istoga dana tijekom posjeta Turskoj da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok.

Istog dana kada je najavljeno da se odustaje od Južnog toka, Putin je u Ankari najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom kao naknadom za gubitak Južnog toka.

HRT