Vladimir Putin samo je korak od odluke da napusti summit G20 koji se trenutačno održava u Australiji zbog pritiska te kritike zapadnih lidera oko krize u Ukrajini, otkrio je to za Reuters jedan Putinov član delegacije.

Ruski dužnosnik tvrdi da Putin namjerava preskočiti nedjeljni radni sastanak u sklopu summita i pomaknuti prema svoj odlazak iz Brisbanea zato što mora nazočiti sastancima u Moskvi.

Zapadni lideri koji se trenutačno nalaze na summitu napali su Putina zbog krize u Ukrajini te su zaprijetili Rusiji sankcijama ako ne povuče vojsku iz Ukrajine.

Također, Barack Obama izjavio je kako je agresija Rusije predstavlja prijetnju svijetu, a Europsko vijeće zatražilo je od Moskve da izvrši pritisak na proruske snage kako bi prihvatile primirje na istoku Ukrajine.

'SAD je na prvoj liniji kad je u pitanju supotstavljanje ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koja je ujedno i prijetnja svijetu što smo vidjeli u jezivom rušenju malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine', komentirao je Obama.

Angela Merkel, njemačka kancelarka izjavila je kako i Europska Unija razmatra o provođenju dodatnih sankcija.

'Trenutačno nam je na dnevnom redu stavljanje još osoba na listu sankcija', otkrila je Angela te dodala kako je trenutačna situacija nezadovoljavajuća.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak će se sastati kako bi procjenili situaciju u Ukrajini i kako bi odredili iduće korake u provođenju sankcija, potvrdio je pak i predsjednik Vijeća EU, Herman Van Rompuy koji se trenutačno također nalazi na summitu.

jutarnji.hr