Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je na sastanku u Minsku, koji je trajao od jučer popodne, dogovoren prekid vatre u cijeloj Ukrajini od 15. veljače. Rekao je i da se Ukrajina obvezala  ustavom riješiti pitanje ljudskih prava  na istoku zemje. Na sastanku su, uz Putina, bili i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski te ukrajinski predsjednici Francois Hollande i Petro Porošenko. Sudjelovali su i bjeloruski predsjednik te predstavnici OESS-a.

Pregovarači okupljeni u Minsku u pokušavali su zaključiti mirovni sporazum za Ukrajinu 'nadaju se' da bi kontaktna skupina, okupljena paralelno u glavnom gradu Bjelorusije, mogla u petak potpisati sporazum. 'Ima nade da kontaktna skupina potpiše sporazum, rekao je taj izvor, ističući da bi se tekst odnosio 'na konkretnu provedbu sporazuma iz Minska od 5. rujna', prenosi AFP.

Navodno je na sastanku već pripremljen dokument od 10 točaka. Navodno utvrđuje obvezu prekida vatre na cijelome području Ukrajine u sljedećih 48 sati (14. veljače), povlačenje teškog naoružanja, stvaranje razvojačene zone i odlazak stranih vojnika. Kijev bi, prema dokumentu, 2015. trebao preuzeti kontrolu nad rusko-ukrajinskom granicom. Dokument treba verificirati tzv. kontaktna skupina.

HRT