Predsjednik Vladimir Putin je konfrontaciju sa Zapadom oko rata u Ukrajini označio kao egzistencijalnu bitku za opstanak Rusije i ruskog naroda - i rekao da je primoran da uzme u obzir nuklearne sposobnosti NATO-a.

Godinu dana otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin sve više predstavlja rat kao ključni trenutak u ruskoj povijesti - i kaže da vjeruje da je sama budućnost Rusije i njenog naroda u opasnosti.

"Oni imaju jedan cilj: rasformirati bivši Sovjetski Savez i njegov temeljni dio - Rusku Federaciju", rekao je Putin državnoj televiziji Rossiya 1 u intervjuu snimljenom u srijedu, a objavljenom u nedjelju.

NATO i Zapad odbacuju takav narativ, rekavši da je njihov cilj pomoći Ukrajini da se obrani od ničim izazvanog napada.

Putin je rekao da Zapad želi podijeliti Rusiju i potom kontrolirati najvećeg svjetskog proizvođača sirovina, korak, kako je rekao, koji bi mogao dovesti do uništenja mnogih naroda Rusije, uključujući etničku rusku većinu.

"Ne znam ni hoće li takva etnička grupa kao što je ruski narod moći da opstane u obliku u kojem postoji danas", rekao je Putin. Istakao je da su planovi Zapada stavljeni na papir, ali nije precizirao gdje.

Sjedinjene Države su negirale da žele uništiti Rusiju, dok je predsjednik Joe Biden upozorio da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat, iako je također rekao da Putin ne bi trebao ostati na vlasti.

Putin je rekao da desetine milijardi dolara vrijedne američke i europske vojne pomoći Ukrajini pokazuju da se Rusija sada suočava sa samim NATO-om - što je hladnoratovska noćna mora i sovjetskih i zapadnih lidera, prenosi Reuters.