Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je održavanje sastanka na vrhu čelnika Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije 2020. kako bi se razgovaralo o sukobu u Libiji i drugim globalnim problemima.

Putin, koji je to rekao tijekom puta u Izrael, naveo je da je Moskva spremna za "ozbiljne razgovore" sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, da postoji puno tema razgovora i da bi se sastanak mogao održati bilo gdje u svijetu.

Kaže da je spreman na sastanak bilo gdje

"U bilo kojoj zemlji, u bilo kojem dijelu svijeta koji odgovara kolegama. Rusija je sprema za tu vrstu ozbiljnih razgovora", rekao je.

"Pred nama je puno zadataka. O jednom od njih smo razgovarali nedavno u Berlinu. To je Libija. Moramo se vratiti na to pitanje u Vijeću sigurnosti i usvojiti odgovarajuću rezoluciju", dodao je.

Putin je danas u Izraelu prigodom 75. obljetnice oslobađanja Auschwitza rekao da bi održavanje takvog sastanka na vrhu bio važan simboličan korak uoči 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.

"O tome sam razgovarao s nekoliko kolega i primijetio sam pozitivnu reakciju na održavanje sastanka stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", zaključio je ruski predsjednik.