Vladimir Putin posjetio je Krim kako bi obilježio devetu godišnjicu aneksije, objavili su ruski državni mediji.

Regiju je 2014. anektirao Kremlj u potezu koji je većina svijeta osudila kao nezakonit.

Ruska režimska novinska agencija RIA objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar u Sevastopolju. Po svemu sudeći, te lokacije su odabrane kao svojevrstan odgovor na nalog za Putinovo uhićenje, koji je jučer izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu. U nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju, piše Index.hr.

Putin je avionom otputovao od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu. Radi se o letu od 1,821 kilometra. Potom su ga, prema riječima proruskog guvernera Krima Mihakla Razvožajeva, automobilom prebacili na više lokacija u gradu. Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište kod ostataka drevnog grčkog grada Hersonsosa, objavili su ruski državni mediji.

Podsjetimo, nalog za uhićenje Putina, koji je izdao Međunarodni kazneni sud, je prvi takav nalog koji se odnosi na lidera jedne od pet stalnih članica vijeća sigurnosti UN-a. Sud baziran u nizozemskom Den Haagu je takav nalog izdao i za Mariju Lvovu-Belovu, povjerenicu za ljudska prava pri Uredu ruskog predsjednika.

Moskva je, naravno, odmah odbacila takav potez Kaznenog suda, dok ga je Kijev pozdravio. Malo tko očekuje da će ruski predsjednik zaista biti uhićen, između ostalog i zato što Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda niti izručuje svoje državljane.