Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da se prodaja ruskog naoružanja u inostranstvu povećala tijekom proteklih godinu dana.

Govoreći na sastanku s vodećim dužnosnicima, Putin je izjavio kako se očekuje da izvoz naoružanja dostigne brojku od 13 milijardi dolara za ovu godinu, za koji je kazao da je nadmašio prošlogodišnju prodaju za više od dvije milijarde dolara.

Ruski čelnik dodao je da je pozicija Moskve na globalnom tržištu naoružanja nastavila jačati usprkos zapadnim sankcijama.

Ruski izvoz naoružanja u ovoj godini uključuje i isporuku sustava proturaketne zaštite S-400 Turskoj - u ugovoru koji je osudio Washington.

Putin je izjavio da ruski proizvođači naoružanja sada imaju narudžbe iz inostranstva vrijedne ukupno 50 milijardi dolara.

Predsjedavajući sastankom, Putin je zatražio od ruskih dužnosnika da obrate posebnu pažnju prodajama naoružanja Africi i da pokažu „fleksibilan“ pristup isporuci i isplatama.

Rusija je ugostila afrički samit u oktobru, u pokušaju da proširi utjecaj na kontinentu vojnom pomoći i ekonomskim projektima, prenosi Associated Press.