''Namjera Europe da oformi vlastitu vojsku nije samo razumljiva, već bi bila pozitivna stvar'', kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

''Europa je snažna ekonomska unija i potpuno je prirodno da žele biti nezavisni i suvereni na polju obrane i sigurnosti'', dodao je Putin u razgovoru za Russia Today u Parizu gdje je nazočio obilježavanju stogodišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata.

Putin je time izrazio podršku predsjedniku Francuske Emmanuelu Marconu koji je nedavno zagovarao tu ideju kazavši da je stajalište Rusije o ovom pitanju "usklađen s Francuskom".

Macron je nedavno ponovio namjere za stvaranje kombinirane vojne snage Europske unije, ističući da je to izuzetno važno za sigurnost Europe i dodajući da Europska unija mora biti nezavisna od svog ključnog saveznika s druge strane Atlantika, što je izazvalo burnu reakciju Washingtona.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ovu ideju nazvao je "vrlo uvredljivom". Američki i francuski lideri potom su pokušali razjasniti ovaj spor složivši se da su obojica za to da Europa izdvoji više novca za obranu.

Ruski predsjednik Putin potvrdio je i da je danas razgovarao s Trumpom, dodajući da su razgovori bili "dobri", dok Reuters prenosi da je Putin razgovarao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom podsjećajući da je ovo prvi susret nakon što je oboren ruski avion za izviđanje u Siriji u rujnu.