U svom govoru o stanju nacije pred ruskim parlamentom, nakon kojeg je premijer Dmitrij Medvedev podnio ostavku i raspustio vladu, ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasak dao na obitelj i demografsku obnovu Rusije i ruskih naroda. Međutim, nove poticaje koje će osigurati država, za obitelji i majke s djecom, one samohrane posebno, ne vide svi kao mjeru koja zaslužuje pohvalu i na račun predsjednika su stizale kritike uglavnom iz liberalnih krugova.

Inače vrlo suzdržan u izjavama, Vladimir Putin, koji čak i neprijatelje Rusije zove „naši zapadni partneri“, ovaj se put očito nije mogao kontrolirati, što je i razumljivo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je one koji se protive državnoj podršci koju namjerava povećati obiteljima s djecom nazvao “moralnim nakazama“, prenosi portal Logično.

Čelnik Rusije je takvu izjavu dao 18. siječnja, tijekom sastanka s veteranima Velikog domovinskog rata u Sankt Peterburgu.

“To je nevjerojatno. Nisam mogao ni zamisliti tako nešto. Ispada da sada ima onih koji šire postoji mišljenje da država ne treba podržavati obitelji s djecom u takvom opsegu. Ovo je iznenađujuće jednostavno, ali tako jest. Treba pokazati kakvi su to ljudi. To je neka vrsta moralnih nakaza”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose lokalne „Nevske novosti“.

Petrogradski list prenosi kako je Vladimir Putin danas  stigao u „sjevernu rusku prijestolnicu“ kako bi sudjelovao i proslavama u čast 77. obljetnice proboja opsade Lenjingrada. Ruski vođa položio je cvijeće kod spomenika „Granični kamen“ na Nevskom platou u Lenjingradskoj regiji i kod spomenika „Majke domovine“.

Ogorčenje ruskog predsjednika je razumljivo. Demografska situacija u zemlji bila je jedna od središnjih tema njegovog obraćanja Saveznoj skupštini.

Nove mjere usmjerene na povećanje nataliteta i za podršku obiteljima s djecom zahtijevat će dodatne troškove koji se procjenjuju na oko 500 milijuna rubalja godišnje.

Ranije smo izvijestili o dijelu tih mjera, kada smo pisali o poruci kako je za Rusiju era globalizacije gotova i zemlja se okreće svojim vrijednostima, uključujući mjere koje veliku pozornost posvećuju obitelji, kao osnovnoj ćeliji društva i zajednice, posebno onima s djecom i samohranim majkama.

Program „Majčinski kapital“ će se produžiti do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plaće za majke, a ne dječji doplatak u mizernom iznosu. „Majčinski kapital“ se dobiva odmah s prvorođenim djetetom i povećava se za dodatnih 150 000 rubalja. Uvodi se pomoć siromašnima za djecu od 3 do 7 godina, te univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za provođenje ove mjere.

Kako se bliži 75. obljetnica Dana pobjede, povodom čega je ruski predsjednik i boravio u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je tijekom sastanka s veteranima obećao svakom sudioniku Velikog domovinskog rata jednokratnu naknadu od 75 000 rubalja.

Vraćajući se na temu, podsjetimo da je „Majčinski kapital“ samo jedan od socijalnih programa ruske predsjedničke uprave. To je oblik državne potpore ruskim obiteljima koje podižu djecu. Ova potpora pruža se od 1. siječnja 2007. pri rođenju ili usvajanju drugog, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta s ruskim državljanstvom, pod uvjetom da roditelji nisu iskoristili pravo na dodatne mjere državne potpore, a sada se proširuje i na prvo dijete. U 2017. je iz posebnog fonda za ovaj program potrošeno 312 milijardi rubalja.

Isplata je jednokratna, a 2018. je za svako dijete iznosila 453 026 rubalja, rođeno ili usvojeno, bili roditelji u braku ili samohrani, bez razlike. Uz najavljeno uvećanje od 150 000 rubalja će 2020. iznositi nešto više od 600 000 rubalja.

Dnevnik.ba