Vladimir Putin obratio se prisutnima na Crvenom trgu.

'Ovih dana vi se borite za naše ljude na Donbasu za sigurnost naše domovine Rusije. Dan pobjede je blizak i drag za svakoga, ne postoji obitelj kome netko iz obitelji nije stradao u tom ratu', kazao je Putin na početku govora.

Putin je kazao da je prošle godine Zapad otvoreno rekao priprema napad na Donbas i Krim, a u Kijevu su se pozivali na nuklearno oružje stvarajući 'neprihvatljivu prijetnju na našoj granici'.

Optužio je SAD i 'njegove poslušnike' za izazivanje prijetnje i kazao da je 'opasnost rasla svakim danom'.

'Ponosimo se time što se njihov duh nije pokorio. Bez obzira na sve nesuglasice Rusija je uvijek nastupala za sustav sigurnosti koja je prijeko potrebna svima u međunarodnoj zajednici. Zemlje NATO-a nisu htjele čuti naše interese jer su imale nove planove, za krvničku operaciju na Donbasu. Blok je počeo osvajanje teritorija pokraj naših granica i stvarala se egzistencijalna prijetnja. Sve je govorilo da je sukob s Banderovcima neizbježan. Rusija je izvršila preventivno sprečavanje agresije, to je bilo neizbježno', kazao je Putin pa nastavio:

'Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini. Američkim veteranima zabranili su dolazak u Moskvu, no želimo da znate ponosimo se vašim podvigom, kao i sa svima onima koji su uništili nacizam. Danas ratujemo za svoju zemlju u Donbasu. Obraćam se svim snagama na Donbasu, ratujete za našu sigurnost, kako ne bi bilo krvi od neonacista. Klanjamo se danas svima koji su poginuli, klanjamo se pred mučenicima Odese, slavimo stanovnike Donbasa i sve koji su poginuli od strane nacista.'

Potom su minutom šutnje odali počast svima stradalima u ratu.

'Pogibja svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas. Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika, danas sam potpisao novu uredbu. Želim ozdravljenje svim ranjenima i zahvaljujem svim liječnicima što se borite za svaki život. Sada ovdje na Crvenom trgu stoje vojnici i časnici koji su stigli iz Donbasa.'

'Ništa onima koji nas žele raskoliti iznutra nije pošlo za rukom. U tome je naša velika nepokolebljiva snaga. Borimo se za blagostanje i sigurnost Domovine. Štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili nacizam su nam pokazali primjer hrabrosti za sve vijeke. Slava našoj vojsci, našoj Rusiji! Za pobjedu!', završio je Putn svoj govor.