Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se drastično postrožuju kazne za novačenje terorista u kontekstu prijetnje povezane s povratkom džihadista koji su otišli u Siriju.

Službena objava tog zakona stiže dva dana nakon bombaškog napada u srijedu u trgovačkom centru u Sankt Peterburgu u kojem je ranjeno 14 osoba.

Prema tom zakonu, vojačanje terorista, kao i njihovo financiranje kažnjavat će se doživotnim zatvorom, dok je do sada maksimalna kazna iznosila 10 godina zatvora.

Zakon je izglasala Duma, donji dom parlamenta 14. prosinca i potvrdilo ga je Vijeće federacije, gornji dom, 26. prosinca i on odmah stupa na snagu, piše Hina.

Rusija vojno intervenira u Siriji od rujna 2015. i podržava snage predsjednika Bašara al-Asada.

Nakon što je sredinom prosinca Putin objavio djelomično povlačenje njihovih postrojbi, snage sigurnosti su strahovale od dolaska džihadista iz Sirije kada je skupine Islamska država izgubila gotovo sva područja svog teritorija u toj zemlji i u Iraku.

Nakon eksplozije u srijedu u Sankt Peterburgu, ruski predsjednik je naredio da se na licu mjesta likvidiraju počinitelji koji ugroze snage reda.

Sredinom prosinca su ruske snage sigurnosti već objavile da su spriječile jednu ćeliju IS-a da izvrši napad 16. prosinca u Sankt Peterburgu.