Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je Rusija otvorena za produbljivanje suradnje sa svim državama koje brane svoje nacionalne interese, javlja Anadolu.

“Rusija je otvorena za produbljivanje tehnološkog partnerstva i vojno-tehničke suradnje s drugim zemljama, sa svima koji brane svoje nacionalne interese i neovisni put razvoja“, rekao je Putin u video obraćanju međunarodnom Vojno-tehničkom forumu Armija-2023. koji se održava u moskovskoj oblasti.

Putin je rekao da Rusija smatra zajedničku izgradnju sigurnosnog sustava posebno važnom, predlažući razvoj suradnje u različitim oblastima, uključujući obuku osoblja i izvođenje zajedničkih vježbi.

"Očekujemo da će, kao i do sada, na marginama foruma biti potpisani važni sporazumi i ugovori o izvozu", dodao je ruski lider.

"Ustvari, govorimo o razvoju nove neovisne znanstvene i visokotehnološke industrije. Naravno, predlažemo da se obrati pažnja na inovativne i civilne proizvode naših preduzeća u obrambenoj industriji. To su čamci i helikopteri, dronovi za najširi spektar upotrebe“, rekao je Putin.

Naglasio je da Rusija svojim partnerima nudi širok spektar modernog oružja, uključujući "najnovije sustave kontrole, visoko precizno oružje i robotiku".

Putin je izrazio nadu da će forum pomoći u jačanju "vojnog i vojno-tehničkog partnerstva na polju sigurnosti i stabilnosti u multipolarnom svijetu u nastajanju".

Skup, na kojem će stotine ruskih kompanija predstaviti svoje proizvode, završava se u nedjelju.