Ruski predsjednik Vladimir Putin je privremeno zabranio putničke letove iz Rusije u Gruziju, rekao je Kremlj, nakon izbijanja nereda u Tbilisiju koje je izazvao posjet ruskog zastupnika.

Kremlj je rekao kako isto tako preporuča da putničke agencije suspendiraju putovanja u Gruziju iz Rusije.

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale

Tisuće Gruzijaca prosvjedovalo je u četvrtak u glavnom gradu Tbilisiju nakon spornog posjeta izaslanstva iz susjedne Rusije, a policija ih je rastjerala suzavcem i gumenim mecima. Pritom je ozlijeđeno gotovo 240 ljudi, među kojima 80 policajaca.

Prosvjede je izazvao Sergej Gavrilov, trenutačni predsjednik glavne skupštine Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, kada se obratio izaslanicima na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta što je protumačeno kao provokacija u zemlji koja osuđuje rusku okupaciju dijela svojeg teritorija.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili nazvala je Rusiju "neprijateljem i okupatorom" čija je "peta kolona" odgovorna za nasilne nemire zbog kojih postoji rizik od podjela u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Loši odnosi dvije zemlje

Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose od kratkog Rusko-gruzijskog rata iz 2008., u kojemu je Rusija pobijedila i nakon toga priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, dviju odmetnutih pokrajina u kojima su sada stacionirane ruske postrojbe.

Kremlj je u petak kritizirao prosvjede u Gruziji, izazvane govorom ruskog zastupnika u parlamentu te bivše sovjetske republike, kao "rusofobnu provokaciju".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upozorivši na "agresivne znakove usmjerene protiv ruskih građana", je rekao da je zabrinut za sigurnost mnogobrojnih ruskih turista u Gruziji.