Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.

Eksplozija na Kerčkom mostu, strateški važnom cestovnom i željezničkom objektu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom,  u subotu je urušila dionicu mosta s dvije kolničke trake, šteta je velika i jedan dio kolnika djelomično se urušio u vodu, a najmanje su tri osobe poginule, rekli su ruski dužnosnici.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion.

Kerčki most važna je opskrbna rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Sluzki opisao je eksploziju na mostu kao “teroristički čin” i upozorio na “neizbježive posljedice”.

“Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan”, rekao je.

Kako ukrajinska protuofenziva napreduje, Moskva opetovano prijeti napadima na zapovjedne centre u Kijevu, piše njemačka agencija  dpa.

Sluzki je rekao da su mnoge izjave vodećih ukrajinskih zastupnika dale naslutiti da je Kijev organizirao napad na Kerčki most pošto je ukrajinski medij izvijestio da je tajna obavještajna služba SBU izvela operaciju.

“To bi mogao biti čin terorizma kojemu, kako vidimo, plješću europske prijestolnice”, rekao je Sluzki koji je predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi (donji dom ruskog parlamenta).

Rođendanski poklon Putinu

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru objavio da je incident “samo početak”, no nije rekao da su ukrajinske snage odgovorne za eksploziju.

“Sve nezakonito, mora biti uništeno, sve što je ukradeno, mora biti vraćeno Ukrajini, sve gdje je Rusija, mora biti izbačeno”, napisao je Mihajlo Podoljak.

Putin je vladi naredio vladi osnutak državne komisije koja će istražiti incident, objavila je novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Eksplozija se dogodila dan pošto je Putin proslavio 70. rođendan.

Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov postavio je snimke požara na mostu uz pjesmu koju je glumica Marilyn Monroe pjevala 1962. američkom predsjedniku Johnu F. Kennedy “Sretan rođendan, gospodine predsjedniče”.

Danilova objava naveliko se dijelila na društvenim mrežama, a mnogi su komentirali da je to poseban dar Putinu za rođendan, piše dpa.