Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će Rusija oštro odgovoriti svima koji pokušaju posegnuti za njenom teritorijom.

"Svi nas žele ugristi ili nam nešto odgristi, ali oni koji namjeravaju to učiniti trebali bi znati da ćemo izbiti zube svima tako da više ne mogu gristi", poručio je Putin na sastanku organizacijskog odbora "Pobjeda".

Istovremeno, on je istaknuo kako Rusija ne ide putem militarizacije ekonomije.

Prema njegovim riječima, što zemlja postaje jača, njeni protivnici odmah nalaze povode da pokušaju ograničiti njezin razvoj. Takvi pokušaji nastavili su se odmah poslije raspada SSSR, primijetio je Putin.

Ruski lider je podsjetio da su za obranu ove godine izdvojene 42 milijarde dolara po trenutnom kursu, dok američki vojni rashodi, prema riječima Putina, "premašuju 770 milijardi", prenosi Tanjug.

Gledajući apsolutne iznose, Rusija je negdje u prvih 10 zemalja, ali pri kraju tog popisa, precizirao je predsjednik.

Kako je rekao, ispred Rusije nisu samo SAD, Kina, Indija, Saudijska Arabija, sve vodeće europske zemlje poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, već i zemlje poput Japana, koje nešto malo više, ali ipak troše više od Rusije na nacionalnu obranu, usprkos tome što kod njih po Ustavu vojska praktično i ne postoji.

Istovremeno, ruska vojska ima najsuvremenije nuklearne snage obuzdavanja, primjetio je on.

"Imamo generalno novu vrstu strateškog oružja, interkontinentalni blok Avangard s hipersoničnom brzinom. Nitko drugi još nema, ali mi imamo hipersonično oružje", istaknuo je Putin.

On je upozorio kako će se pokušaji zaustavljanja Rusije nastaviti, jer njezinim protivnicima "takva zemlja jednostavno nije potrebna".

Putin je poručio danas da Moskva neće zatvarati oči pred pokušajima prekrajanja povijesti u vezi s Drugim svjetskim ratom.

"Ne možemo da ostavimo takve postupke bez odgovora", rekao je Putin na sastanku organizacijskog  odbora "Pobjeda" govoreći o pokušajima revizije povijesti kada je riječ o Drugom svjetskom ratu i nacističkim ratnim zločincima, prenosi TASS.

Putin je rekao kako će se Rusija oslanjati na činjenice i učiniti sve da osiguraju kontinuitet povijesnog pamćenja u ruskom društvu kako bi buduće generacije sačuvale istinu o ratu, desetljećima i vjekovima kasnije i poštovanje prema svojim prethodnicima.

On je istaknuo kako uz značaj masovnih obilježavanja godišnjica, prioritet treba dati sustavnom radu.