Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas zastupnicima ruskog parlamenta gdje je ponovno optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za suradnju s Islamskom državom.

– Rusija ima obvezu uništiti sve teroriste, čak i one koji su na udaljenim područjima, odnosno izvan naše zemlje. Rusija je dugo bila na prvim linijama borbe protiv terorizma. To je borba za slobodu, istinu i pravdu, borba za živote nedužnih ljudi i budućnost civilizacije. Rusija je u toj borbi pokazala inicijativu i liderstvo, ali ne može sama pobijediti terorizam naročito kada su granice otvorene, a svijet je zahvatilo razdoblje velike seobe naroda – rekao je Putin.

Rekao je kako se zajedno treba boriti protiv Islamske države i ostalih terorista, a Tursku je optužio za suradnju s teroristima.

– Vrlo dobro znamo tko u Turskoj zarađuje novac od prodaje opljačkane nafte, a znamo i tko vrbuje najamnike. Zemlje ne bi smjele imati dvostruka mjerila prema terorizmu. Rusi u Turskoj imaju mnogo starih i dobrih prijatelja. Poručujem im da ih nećemo izjednačavati s vladajućima – rekao je Putin i ponovio kako su u krijumčarenje nafte s Islamskom državom umiješani najviši turski dužnosnici, među njima i predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

– Ako misle da će netko tko je izvršio podli vojni zločin, ubojstvo naših ljudi, proći samo s ograničenjima u trgovini rajčicom ili ograničenjima u građevini i drugim sektorima, u dubokoj su zabludi. Moskva će ih stalno podsjećati na taj zločin. Znamo što nam je činiti – upozorio je Turke Putin, prenosi Vecernji.hr.

Rekao je kako ne zna zbog čega su Turci oborili njihov bombarder Su-24 i istaknuo kako se svaki problem i različita mišljenja mogu riješiti na drugačiji način, a ne silom. Istaknuo je kako Rusija neće prijetiti oružjem i time ugroziti cijeli svijet, već će se ponašati odgovorno.

– Bili smo spremni surađivati s njima na najosjetljivijim pitanjima. Možda je Alah jednostavno odlučio kazniti turske lidere pa im je oduzeo razum – zaključio je Putin.

Ponovio je kako vladajuće u Turskoj smatra izdajnicima koji su pucali u leđa ruskom narodu.