Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Trump razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i o situaciji na Korejskom poluotoku, priopćila je press-služba Kremlja.

„Drugog svibnja je održan telefonski razgovor Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trumpa. Razgovarano je o nizu aktualnih pitanja u vezi sa suradnjom dvaju zemalja na međunarodnoj sceni. Naglasak je stavljen na perspektivu koordinacije akcija Rusije i SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize", navodi se u priopćenju.

„Dogovoreno je da se intenzivira dijalog između šefova vanjskopolitičkih resora dvaju zemalja kako bi se pronašle varijante kojima se  može ojačati režim prekida vatre, da bude stabilniji i kontroliraniji. Cilj je stvaranje uvjeta za pokretanje realnog procesa rješavanja krize u Siriji. Ima se u vidu da će ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni tajnik SAD Rax Tilerson operativno informirati lidere o postignutom napretku u ovom pravcu", naveli su u press-službi Kremlja.

Predsjednici su se složili da je potrebno organizirati osobni sastanak za vrijeme summita G20 koji će se 7. i 8. srpnja održati u Hamburgu.

„Detaljno je bilo govora i o opasnoj situaciji na Korejskom poluototoku. Vladimir Putin je pozvao na suzdržanost i smanjenje nivoa napetosti", navodi se u priopćenju.

BIjela kuća je razgovor dvojice lidera okarakterizirala kao „vrlo dobar".