Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o tješnjoj suradnji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, uključujući i mogućnost zajedničke proizvodnje cjepiva, priopćio je u utorak Kremlj.

Ruski i njemački ministri zdravstva nastavit će o tome razgovarati sa stručnjacima, dodaje se u priopćenju Kremlja.

Glasnogovornik vlade u Berlinu je rekao da su dvije strane razgovarale o načinima suzbijanja pandemije. Rusija je još u kolovozu odobrila proizvodnju cjepiva Sputnik V.

Rusija je započela s masovnim cijepljenjem početkom prosinca, dok je Njemačka u kampanju cijepljenje krenula 27. prosinca, s ostalim članicama EU-a.

Europska medicinska agencija (EMA) je prethodno odobrila upotrebu Pfizer/BioNTech cjepiva. Angela Merkel i Vladimir Putin su također razgovarali o dugogodišnjem sukobu u istočnoj Ukrajini.

Odnosi Moskve i Berlina su posljednjih godina zategnuti, poglavito zbog trovanja disidenta Alekseja Navaljnog i ‘hakiranja’ njemačkog parlamenta 2015.

No, usprkos napetostima, gospodarska suradnja se nastavlja u vidu izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, što nije naišlo na odobravanje SAD-a i nekih europskih zemalja.