Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u sirijskom Idlibu od ponoći 6. ožujka 2020. godine bit će zaustavljene sve vojne aktivnosti, usuglašeno je danas u Moskvi na sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Rusije Vladimira Putina, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov su nakon sastanka priopćili detalje dogovora najavivši formiranje sigurnosnog koridora u zoni deeskalacije u Idlibu.

"Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u Idlibu od ponoći 6. ožujka 2020. godine bit će zaustavljene sve vojne aktivnosti", rekao je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu.

On je dodao da će biti uspostavljen sigurnosni koridor na dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4 u Siriji.

Oružane snage Turske i Rusije će na dijelu autoceste M4 provoditi zajedničke patrole.

Obje zemlje ostaju privržene poštivanju teritorijalnog integriteta Sirije.

Turska i Rusija su potvrdile odlučnost za nastavak borbe protiv svih terorističkih grupa koje kao takve definira Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ove zemlje će također nastaviti i intenzivirati aktivnosti na pružanju humanitarne pomoći te osiguravanju dobrovoljnog održivog povratka.