Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas godišnju konferenciju za medije u trajanju od skoro pet sati te je govorio o unutrašnjim i vanjskim problemima s kojima se trenutno suočava Kremlj.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ovogodišnja konferencija za medije održana je u online formatu, a Putin se prisutnima obratio putem videolinka iz svoje rezidencije.

Ruski predsjednik odgovarao je na brojna novinarska pitanja, a najvažnije teme o kojima se pričao odnosile su se na trovanje Alekseja Navalnog, ruskom cjepivu protiv koronavirusa, sukobima u Ukrajini i odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Na pitanje je li primio rusko cjepivo Sputnik V, Putin je odgovorio da još uvijek nije.

"Prilično se držim zakona. Slušat ću preporuke stručnjaka, pa to još nisam učinio. Ali definitivno ću to učiniti čim to bude moguće. Ne vidim razlog da se ne cijepim", rekao je Putin.

Nakon pitanja vezanih za pandemiju koronavirusa, novinari su od ruskog predsjednika tražili da komentira navode da su ruske tajne službe umiješane u trovanje Alekseja Navalnog.

"Znamo što je ovo. Ovo nije istraga, već pokušaj legitimiranja materijala američkih specijalnih službi", rekao je Putin, optužujući američke specijalne službe da žele direktno umiješati upravo njega u slučaj trovanja ruskog opozicijskog lidera.

Također, Putin je izjavio kako Navalni uživa podršku zapadnih tajnih službi.

"Nismo ga otrovali, kome je potreban? Da ga je netko želio otrovati, vjerojatno bi završio posao", rekao je Putin i istaknuo da je osobno dao dopuštenje da Navalni ode na liječenje u Njemačku.

Osvrnuo se Putin i na novoizabranog američkog predsjednika Bidena te na očekivanja kada su u pitanju odnosi između ove dvije sile.

"Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsjednik razumjeti što se događa trenutno u svijetu. On je osoba koja ima iskustva i u domaćoj i u vanjskoj politici. Očekujemo da će se svi problemi ili barem neki od njih riješiti s novom američkom administracijom", rekao je Putin.

Ruski predsjednik govorio je i o mogućoj kandidaturi na izborima 2024. godine.

"Još nisam odlučio hoću li se ponovo kandidirati 2024. Razmislit ću o tome. Stabilan razvoj zemlje mi je prioritet", zaključio je Putin.

Za godišnju konferenciju Vladimira Putina, akreditiralo su se 774 novinara, a glavni ruski televizijski kanali su rezervirali tri sata za prijenos tog događaja.