Planirane ruske pomorske vježbe unutar irske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) "u ovome trenutku nisu dobrodošle" niti su "poželjne", rekao je irski ministar vanjskih poslova.

Ruske pomorske vježbe trebale bi se održati početkom veljače, na otprilike 240 kilometara od jugozapadne obale Irske, rekao je u nedjelju Simon Coveney. Ovo područje ne pripada irskim teritorijalnim vodama, nego EEZ-u. Prema međunarodnom pravu, države imaju pravo izvoditi pomorske vježbe unutar zone EEZ-a, no problem sada predstavljaju napetost između Rusije i Zapada te moguć napad na Ukrajinu.

"U svjetlu trenutačnog političkog i sigurnosnog okruženja u Europi, ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog izvođenja ovih vježbi",  dodao je Coveney.

Napetost između Rusije i Ukrajine

Mnogi strahuju da bi gomilanje ruske vojske u blizini ukrajinske granice moglo značiti da se Rusija sprema na invaziju. Kremlj je to zanijekao, tvrdeći da NATO-ova podrška Ukrajini zapravo predstavlja prijetnju Rusiji.

NATO je u ponedjeljak priopćio kako njegovi saveznici pripremaju svoju vojnu snagu te šalju dodatne brodove i borbene zrakoplove u istočnu Europu. U međuvremenu, SAD je u nedjelju navečer najavio da će smanjiti broj osoblja u američkom veleposlanstvu u Kijevu, piše CNN.

"Niste dobrodošli"

Iako se radi o području irskog EEZ-a, on se nalazi u međunarodnim vodama, što znači da Irska ne može "spriječiti održavanje vježbi", primijetio je ministar vanjskih poslova.

"Jasno sam dao do znanja ruskom veleposlaniku da nisu dobrodošli. Ovo nije vrijeme za povećanje vojne aktivnosti i napetosti u kontekstu onoga što se trenutno događa s Ukrajinom", kazao je Coveney.

"Činjenica da se oni odlučuju na vježbe na granicama Zapada, izvan Europske unije, uz irske obale, po našem mišljenju jednostavno nije dobrodošlo i nije poželjno u ovome trenutku, posebno u nadolazećim tjednima. Ministri vanjskih poslova Europske unije žele poslati jasnu poruku Rusiji da će je, ako odluči napasti Ukrajinu, čekati do sada najopsežniji paket sankcija", dodao je.

Američki dužnosnici rekli su da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku u sljedećih mjesec ili dva. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva je u subotu priopćilo kako ima informacije da ruska vlada planira "postaviti proruskog čelnika u Kijev dok istovremeno razmatra hoće li napasti i okupirati Ukrajinu".