Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za New York Times da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti ponovno izabran s 90 posto glasova na ruskim predsjedničkim izborima sljedeće godine, prenosi Meduza.

"Naši predsjednički izbori zapravo nisu demokracija, to je skupa birokracija. Gospodin Putin će biti ponovno izabran sljedeće godine s više od 90 posto glasova", citirao je New York Times Peskova. Upitan o ratu Rusije protiv Ukrajine, kazao je da "trenutačno nema temelja za dogovor".

"Pogrešno su me citirali kao i obično"

"Nastavit ćemo s operacijom u doglednoj budućnosti", najavio je. Također je poručio da Rusija ne želi pripojiti više teritorija i da "samo želimo kontrolirati svu zemlju koju su dosad upisali u ruski Ustav kao njihovu". Nakon aneksije ukrajinskog teritorija, samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luhanska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporiška oblast, dodane su u ruski ustav.

Kasnije je Dmitrij Peskov naglasio za RBK da su ga američki novinari "pogrešno citirali kao i obično". Pojasnio je da je on osobno uvjeren da će Putin biti izabran. Dodao je kako je "pitanje bilo o izborima i odgovor je bio da su izbori ono što zahtijeva demokracija te ih je Putin sam odlučio održati, ali teoretski, oni se niti ne moraju održati jer je jasno da će Putin biti izabran".