Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je svojem iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju rekao da bi daljnji zapadnjački napadi na Siriju mogli rezultirati kaosom u međunarodnim odnosima, izvijestile su ruske novinske agencije.

Putin i Rouhani su u telefonskom razgovoru komentirali stanje u Siriji nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija projektilima napali tu zemlju jer je sirijski režim navodno napao grad Doumu kemijskim oružjem.

Dvojica čelnika složila su se da su napadi zapadnih zemalja naštetili izgledima za postizanjem političkog rješenja u Siriji, prenose ruske agencije.

Vladimir Putin je posebno istaknuo da će, ako se takve akcije, kojima se krši Povelja UN-a nastave, doći do kaosa u međunarodnim odnosima, prenosi agencija RIA, pozivajući se na priopćenje Kremlja.

SAD: Ne povlačimo svoje vojnike iz Sirije

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je u nedjelju da Sjedinjene Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Govoreći za Fox News Sunday, Haley je navela tri cilja Sjedinjenih Država: osigurati da se kemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja prijetnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i pažljivo pratiti što radi Iran.

Naš je cilj povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari, kazala je Haley.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji.

On je rekao da želi povući oko 2000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv Islamske države. Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne prestane koristiti zabranjeno kemijsko oružje.

Upitana o odnosima između SAD-a i Rusije, Haley je izjavila da su “jako zategnuti”, ali da se Sjedinjene Države i dalje nadaju da će biti bolji.

(Hina)