Pobjedom Nigerije nad Islandom (2:0) Hrvatska će se već nakon drugog kola u osminu finala plasirati vjerojatno kao prvoplasirana reprezentacija skupine D.

Nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, Hrvatska će drugi put u svojoj povijesti zaigrati nokaut fazu mundijala.

Nigerija je pobjedom zauzela drugu poziciju. Porazi li Argentinu, a Hrvatska izgubi protiv Islanda, Nigerija se može iskristalizirati kao prvoplasirana reprezentacija grupe D.  

Ne gleda se međusobni omjer dvije momčadi, nego ukupna gol-razlika. Dakle, teoretski je i dalje moguće da Hrvatska osminu finala izbori kao drugoplasirana reprezentacija.

S pretpostavkom da će završetak grupne faze dočekati na čelnoj poziciji, put hrvatske reprezentacije do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji je poznat.

Hrvatska će se 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu susresti s drugoplasiranom reprezentacijom grupe C, u kojoj je trenutačno Francuska prvoplasirana, a Danska drugoplasirana. Francuzima je u posljednjem kolu dovoljan i remi za potvrdu prvog mjesta.

Izbori li pobjedu, Hrvatska će u Sočiju 7. srpnja u sklopu četvrtfinala zaigrati s pobjednikom duela između prvoplasirane reprezentacije grupe B (Španjolska, Portugal, Iran) i drugoplasirane reprezentacije grupe A (Rusija, Urugvaj).

Ubilježi li novi trijumf, u polufinalu 21. izdanja svjetske smotre u Moskvi igrat će protiv pobjednika grupa F (Švedska, Meksiko, Njemačka, Južna Koreja) i H (Senegal, Japan, Poljska, Kolumbija) ili drugoplasiranih iz grupa E (Brazil, Srbija, Švicarska, Kostarika) i G (Belgija, Engleska, Tunis, Panama).

Finale na moskovskom Lužnikiju na rasporedu je 15. srpnja.

Poklope li se rezultati unutar pojedinih grupa onako kako se očekuje, Hrvatska do finala može izbjeći i Brazil, i Njemačku, i Francusku. Tri od pet glavnih favorita za naslov.