Pušači su kroz akcizu na cigarete i duhan na račun UIO BiH prikupili 814 milijuna KM, što je približno godišnjem proračunu institucija BiH

Kada je 2009. godine stupio na snagu Zakon o akcizama, iznos prikupljenog novca bio je duplo manji.

Stručnjaci poručuju, akcize na cigarete i duhanske proizvode moraju rasti, to je jedna od mjera kojom se smanjuje broj pušača. Upozoravaju vlasti u BiH, da su zakonska rješenja kojim je ova oblast uređena zastarjela te da je vrijeme da se mijenjaju kako bi ispunili obaveze prema EU, piše N1.

Prije deset godina pušači su plaćali promjenjivu akcizu od 42% maloprodajne vrijednosti svake kutije cigareta te 30 feninga fiksne akcize. Od 2009. godine do danas fiksna akciza je porasla na 1,6 KM.

"Izmjene i dopune zakona o akcizama su u proceduri u smislu da se stavi moratorijum na dalje dizanje akciza na duhan i duhanske prerađevine, međutim taj zakon treba biti usvojen i on mora biti u primjeni, ukoliko se ne želi ići u daljnji proces dizanja akciza", poručio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kako bi uskladili Zakonsku regulativu s EU standardima, vlasti u BiH su preuzele obvezu povećavanja akcize. To bi trebali činiti sve dok ona ne dosegne razinu cijene najniže akcize u EU.

Uliana Bakh, direktorica udruženja Proi je kazala: "Zbog intenzivnog lobiranja duhanske industrije prošle godine Savjetu ministara BiH moratorijum na rast akciza koji je bio objašnjen rastom crnog tržišta što je apsolutno neprihvatljivo. Zato što crno tržište treba da se riješava drugim mjerama efikasnim radom inspekcija i policije."

Novac prikupljen od akciza ide na račune Ministarstava financija Republike Srpske, Federacije BiH te Brčko distrikta, i koristi se za javnu potrošnju.

"Nažalost, mi smo među državama koje ne koriste novac prikupljen od akciza za poboljšanje zdravlja stanovništva. Posebno se ne izdvaja novac za prevenciju i liječenje od posljedica duhana kako konzumenata duhana, tako i onih koji su oštetili zdravlje jer su na radnim mjestima i javnim mjestima okruženi duhanskim dimom", dodala je Bakh.

BiH je na samom vrhu po postotku pušača. Tobbaco atlas pokazuje da 38% bh. građana konzumira cigarete svaki dan.

Stručnjaci upozoravaju da vlasti u BiH ne čine ništa kako bi demotivirali mlade da počnu pušiti. Naprotiv, u blizini skoro svake škole nalaze se kiosci u kojima se reklamiraju i prodaju cigarete.

Restrikcije pušenja regulirane su entitetskim zakonima. Oba zakona stara su oko 20 godina i nisu usklađena s europksim standardima koji podrazumijevaju striktne zabrane pušenja.