Vrlo brzo nakon što su napali Ukrajinu, ruski vojni zapovjednici su shvatili da ne ide ni blizu onako kako su to planirali i da im nedostaje ljudstva. Odlučili su stoga upomoć pozvati plaćenike Wagner grupe.

No, ni njihov šef, zloglasni Jevgenij Prigožin, nije mogao pronaći dovoljno dobrovoljaca pa mu je dopušteno da regrutira zatvorenike iz ruskih zatvora. Zadnji ljudski šljam i ološ je pristao ići naoružan u Ukrajinu u jedinicama grupe Wagner, a zauzvrat im je obećana sloboda i novac. Naravno, ako prežive. Takva politika novačenja ruski je pravni presedan, a Putinu je očito odlazak kriminalaca u rat bio važniji od rizika za porast nasilja u društvu kad se oni jednog dana vrate na slobodu. Prema zapadnim obavještajnim podacima - od konca lipnja - oko 40.000 zatvorenika se pridružilo ruskim snagama. Poslani su na najgora ratišta i mnogi su kosti zauvijek ostavili u Ukrajini. Posebno oko Bahmuta. Neki su ubijeni u roku od samo nekoliko dana ili čak sati nakon što su stigli na frontu, no ne i Pavel Zaharov, 39-godišnjak iz Republike Karelije. On je svoj ugovor odradio do kraja. Uspio je preživjeti i nakon šest mjeseci ratovanja u jedinici Wagnera, oslobođen je i u siječnju pušten kući. Prije svoje plaćeničke karijere Zaharov je služio zatvorsku kaznu radi brutalnog ubojstva majke svoje djevojke. A još ranije je dva puta puštan iz zatvora - i oba puta je ponovno počinio razbojništva. Neovisni medij Meduza, kojeg su ruske vlasti proglasile nepoželjnim i zabranile mu rad u Rusiji, podsjetio je na detalje njegovih zločina.

Prije nešto više od osam godina Nina Belova je u svom stanu u Sankt Peterburgu slavila svoj 61. rođendan. Okružena prijateljima i obitelji, nije primijetila sivu Ladu koja je bila parkirana ispred zgrade. Dok je sunce zalazilo, muškarac i žena sjedili su u vozilu gledali kako gosti jedan po jedan odlaze. Nakon što su bili sigurni da je Nina ostala sama u kući, par je izašao iz vozila. Žena je bila krupna, s plavom kosom koja joj je sezala gotovo do ramena, a muškarac mršav i imao je kratko podšišanu kosu. Došetali su do zgrade, a žena je na portafon pozvonila Nini.

-Mama, odlučili smo svratiti na čaj - rekla je Nadežda Nikolajeva, 40-godišnja kći Nine Belove. Bila je u društvu svog 31-godišnjeg mladića Pavela Zaharova. Njih dvoje živjeli su zajedno u Svjatozeru, selu u ruskoj Republici Kareliji.

Nina ih je pustila u stan. No, nakon što je pozdravila majku, Nadežda je zastala i rekla da je zaboravila svoje štence u autu. Kad se vratila do vozila, Nadežda se okrenula i pogledala u svjetleći prozor stana.

Dva sata kasnije, svjetlo na prozoru se ugasilo. Pavel je izašao iz zgrade, sjeo u automobil i upitao Nadeždu ima li maramice. Ruke su mu bile krvave. Iz lijevog rukava izvukao je nož zamotan u krpu i gurnuo ga pod podnu prostirku u automobilu, a zatim bacio nešto novca na kontrolnu ploču. Prije nego što je otišao, pokušao je prikazati da je Nina žrtva nasumične pljačke. Pretražio je stan u potrazi za nečim vrijednim, ali uspio je pronaći samo 6000 rubalja (oko 85 dolara). Po stanu je razbacao stvari.

Sutradan je jedna prijateljica pokušala nazvati Ninu Belovu. Budući se nije javila nakon nekoliko pokušaja, prijateljica se zabrinula i otišla provjeriti što se događa. Pronašavši otvorena vrata Ninina stana, ušla je unutra. Prošla je kroz stan do kuhinje, gdje je ugledala njezino tijelo kako leži na podu. Bilo je izmasakrirano i ubodeno 50 puta!

Nadežda Nikolajeva i Pavel Zaharov uhićeni su četiri mjeseca kasnije. On je optužen za ubojstvo, a ona za poticanje na ubojstvo. Zaharov je, kako piše Meduza, odrastao u sirotištu. Njegov prvi sukob sa zakonom dogodio se kada je bio tinejdžer - osuđen je na tri godine uvjetne kazne za krađu automobila kada je imao 18 godina. Nakon toga stigla je njegova prva prava zatvorska kazna - četiri i pol godine za provalu.

Nadežda je još od djetinjstva imala iznimno turbulentan odnos sa svojom majkom. Jedna od traumatičnih priča iz njezine mladosti vezana je uz njezina posvojenog mlađeg brata. Nina je jednom ostavilo oboje djece kod kuće i rekla Nadeždi da pripazi na brata. On je nažalost pao kroz prozor i poginuo. Od tada je Nina krivila svoju kćer za smrt dječaka.

Nadežda je iz prvog braka imala dijete, djevojčicu Leru. Ona je također bila središte sukoba između Nadežde i njezine majke Nine. Prema Nadeždinim riječima koje su zabilježene u sudskom spisu, Nina je bila uvjerena da se Nadežda neće moći nositi s odgojem vlastite kćeri. Nadežda tvrdi da su Nina i njen muž jednog dana došli u Nadeždinu kuću i odveli Leru. Tek nakon mjesec dana Nikolajeva je pronašla Leru u stanu Nininog muža. Kao odgovor na taj i nekoliko drugih incidenata, Nadežda je na više godina prekinula kontakt s majkom.

Sve to izazvalo je gnjev kod Pavela koji je samo kratko rekao kako "više neće razgovarati, nego će djelovati". Nadežda je na sudu rekla da nije htjela da joj Pavel ubije majku, te da su ona i majka posljednjih godina popravile svoj problematični odnos. Suđenje je trajalo dvije godine, a Nadežda je na kraju proglašena krivom za poticanje na ubojstvo i osuđena na šest i pol godina zatvora, dok je Pavel osuđen na 11 godina strogo čuvanog zatvora. Ubojstvo nije bio jedini Pavelov zločin. Još je dva puta prekršio zakon: u siječnju 2015. prijatelju je ukrao novac, a u travnju te godine, na molbu drugog prijatelja, jednom je čovjeku prijetio da će ga izbosti nožem.