Svima koje je zaslijepilo ozračje sebičnosti, oholosti ili koje drugo izvorište mraka, želim da ih obasja uskrsno svjetlo te da otkriju pravi smisao života i radosno surađuju na izgradnji boljeg svijeta - istaknuo je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskršnjoj čestitki.

U poruci nazvanoj "Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu stvarnost" povodom jednog od najznačajnijih katoličkih praznika Uskrsa kojim se slavi Kristovo uskrsnuće, kardinal Puljić je danas u Sarajevu govorio o školi Križa gdje je razmatran Križni put, liječenju vlastitih grijeha, obnovi pozicije obitelji kao temelja društva i Crkve te ozdravljenju javnog mnijenja.

Podvukao je da se uime slobode stvara bolesno ozračje jer nedostaje odgovornosti za čovjeka i istinu. Kada god zakažu odgovornost i ljubav za istinu, čovjek je ugrožen, smatra nadbiskup vrhbosanski.

''Na tom području molimo Uskrsloga da unese svjetla u javnost da tama zla ne zaslijepi ovu javnost i ne izvrće vrednote, po čemu se unose strah i nesigurnost u društvo, uništavaju se dobra ovog svijeta radi osobnih interesa'', ustvrdio je.

Kardinal navodi da "u ovoj agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti", hodeći za Kristom na Križnom putu, učimo se poniznosti i velikodušnosti koje su tako potrebne za međusobnu saradnju i suživot. U ovom sumornom ozračju mržnje i isključivosti, podvukao je on, na Križnom putu učimo praštanju.
 

Upozorio je također da, iako je toliko vremena prošlo od ratnih zbivanja, još su mnoge rane "vruće" i nisu zarasle. Smatra da ovo nezdravo javno mnijenje koje uporno raspiruje mržnju i nejednakost, dodaje sol na te rane.

Mišljenja je da na poseban način moramo složno i odlučno braniti dostojanstvo obitelji, ocjenjujući da "ovaj agresivni sekularizam, donoseći čudne zakone, ruši naravni i Božiji zakon". Naglašava da na tom "gnijezdu ljubavi" - obitelji, koja se zove "Crkva u malom", počivaju i društvo i cijela Crkva.

Govoreći da smo svi izranjeni našim grijesima, iako ih okajemo i dobijemo oproštenje, ipak ostaju ožiljci i sklonost na grijeh. Stoga su nam, smatra kardinal Puljić, potrebni lijek i snaga kako bismo se mogli oduprijeti zlu koje zna otrovati srce i međuljudske odnose.

Zaželio je uskrsnog svjetla i Kristova mira osobito onima koji su klonuli duhom, izgubili nadu, koji su obespravljeni u ovom svijetu.

Svim obiteljima koje se bore očuvati zajedništvo u ljubavi i koje su otvorene životu, zaželio je da ih Uskrsli ojača i učini sretnima i blagoslovljenima.

''Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni želim da svoje rane liječe u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade. Svakom osobno i svima zajedno želim sretan i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade'', poručio je kardinal Puljić u uskrsnoj čestitki.