Predsjednik biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, 2. srpnja 2015. uputio je pismo zahvale Svetom Ocu papi Franji. Pismo prenosimo u cijelosti:

Sveti Oče!
Evo mjesec dana prođe od Vašega nezaboravnog pastirskog pohoda u Bosnu i Hercegovinu, u glavni grad Sarajevo. Još prebiremo drage uspomene u svom srcu, sve doživljaje i Vaše očinske riječi koje ste nam uputili. Trebat će nam još mnogo napora da te Vaše riječi pretočimo u život i svagdanju stvarnost.

Posebno smo dirnuti Vašim riječima zahvale, koje ste nam uputili kada ste se vratili u Vječni grad Rim.

Ovim riječima želim najiskrenije zahvaliti dragom Bogu da nam je dao tu milost doživjeti Vas kao Kristova namjesnika i Petrova nasljednika među nama. Zahvaljujemo dobrom Bogu što nam je dao divno vrijeme te smo cijeli program Vašeg pohoda tako lijepo doživjeli. Vama, Sveti Oče, od srca hvala na Vašoj očinskoj blizini i pastirskoj riječi. Cijeli grad, čak i više, cijeli kraj odisao je optimističnim ozračjem. To priznaju svi koji su Vas doživjeli izbliza, kao i oni koji su pratili preko elektronskih medija. U ime cijele Crkve u BiH, kao i svih građana najsrdačnija Vam hvala.

Iako se Vašim pohodom nisu riješili problemi koji pritišću ovu zemlju i narode u njoj, Vi ste nas ohrabrili da se nosimo sa svim tim izazovima i dali smjernice koje ćemo slijediti u izgradnji mira i dijaloga.

Nastojat ćemo u jesen ove godine naći pogodan trenutak da Vas posjetimo u uzvratni pohod te ponovo zamolimo Vaš apostolski blagoslov i obnovimo hrabrost vjere za ustrajnu borbu za čovjeka, njegova prava i njegovo dostojanstvo.
U ime biskupa, svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, redovničkih kandidata, te cjelokupnog katoličkog puka, Hrvata i svih drugih naroda upućujemo izraze zahvalnosti i odanosti te vas sinovski pozdravljamo i molimo apostolski blagoslov!

Sarajevo, 2. srpnja 2015.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine