Zajednička je to poruka sa sastanka koji su jučer u Sarajevu održali najviše pozicionirani hrvatski i bošnjački dužnosnici u državnoj vlasti Dragan Čović i Bakir Izetbegović s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Na sastanku je izražena zabrinutost teškom ekonomskom i socijalnom, ali i sigurnosnom situacijom u kojoj se nalaze narodi i građani BiH, a koja je izravna posljedica sadašnje nefunkcionalne ustavno-pravne organizacije države.

Sugovornici su se složili kako je trenutačna ekonomska i socijalna situacija u BiH dodatni razlog opravdanog nezadovoljstva te da treba žurno uložiti napore kako bi se popravilo stanje na ekonomskom planu, smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te stvorilo društvo s više pravde i pravičnosti i jednakih prilika za sve. Zajednički je stav kako je za rješavanje ovakve situacije u BiH ključno uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda.

Očito je da će važnu ulogu u ovim procesima imati odnosi dvije vodeće stranke u bošnjačkom i hrvatskom narodu SDA i HDZ BiH. Ove dvije stranke su vjerojatno i najpozvanije da rade na relaksiranju odnosa između hrvatskog i bošnjačkog naroda u FBiH. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović je kazao da je cilj HDZ-a i hrvatskog naroda euroatlantski put zemlje i BiH koja je jednaka za sve građane.

Još jednom je naglasio potrebu relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata te gradnju boljih odnosa nego što je to bilo u posljednjih 10 godina.

"Moramo preuzeti odgovornost i raditi na ravnopravnosti naroda. Nema razloga da se neki Bošnjak osjeća ugroženim od Hrvata i obratno. Izbore ćemo čekati, ali oni ne smiju biti prepreka da radimo" - kazao je Čović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da se promjene moraju događati brzo.

"Posljednja događanja u BiH treba shvatiti kao alarm i upozorenje da se stvari ubrzano moraju mijenjati" - ustvrdio je Izetbegović.

Politička stabilnost

Kardinal Puljić je kazao da vjerski lideri moraju gledati i na moralnu odgovornost onog što se događa u BiH.

"Trebamo podržati traženje političke stabilnosti iz koje će sasvim sigurno proizaći ekonomska stabilnost. Ova zemlja ima dovoljno kruha samo treba prestati krasti" - poručio je Puljić.

Reis Kavazović je poručio "da gluhoća između političara mora prestati, kao i gluhoća političara s narodom".

"Socijalni trenutak se mora odmah početi rješavati i pozivam političare da pokažu osjetljivost. Isto tako, jako je važno da mi iz vjerskih zajednica činimo da narode upućujemo jedne na druge. Nama treba BiH u kojoj će svi građani biti zadovoljni" - kazao je Kavazović.