U svetoj božićnoj noći s 24. na 25. prosinca 2014. Svetu misu Polnoćku u prepunoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovine mons. Luigijem Pezzutom i uz suslavlje desetorice svećenika te asistenciju đakona.

Redovitim praktičnim katolicima katedralne župe pridružili su se i oni koji katolici koji u crkvu dolaze samo povremeno, ali i brojni mladi Sarajlije drugih vjera koji na taj način čuvaju dugu tradiciju dijeljenja božićne radosti sa sugrađanima katolicima. Na Misi je bila nazočna i delegacija Mitropolije dabrobosanske. Euharistiju je izravno prenosila BH Radiotelevizija uz nazočnost medijskih djelatnika brojnih drugih medija kojima je kardinal Puljić na početku zahvalio što će „uprisutniti“ Polnoćku mnogima koji su spriječeni doći u crkvu radi bolesti ili drugih razloga.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo da je bit Božića u ljubavi. „Razlog naše božićne radosti jest u tome da se Bog, koji je ljubav, očitovao i darovao svoju ljubav – rodio se kao dijete“, kazao je kardinal Puljić naglasivši da je čovjek, koji je stvoren iz ljubavi i za ljubav, tu ljubav izgubio jer je u svojoj slobodi odabrao put grijeha. Pojasnio je da se Sin Božji utjelovio i postao čovjekom kako bi čovjeku pomogao da se vrati na pravi put. „Radujemo se jer smo pronašli sebe kao voljeno biće. Radujemo se jer smo otkrili ljubav, a gdje nema ljubavi, nema radosti. Zato je bit Božića u ljubavi i tu je izvor radosti“, rekao je kardinal Puljić dodajući da se ljudi na taj način osjećaju da nisu odbačeni nego da su voljena Božja djeca.

Kardinal Puljić je potom naglasio kako je za čovjeka važno da ga obasja Božje svjetlo te da se oslobodi mraka u srcu odnosno mržnje, sebičnosti, oholost i gramzivosti. „Ova noć je noć svjetla jer hodimo u svjetlu vjere i radujemo se tom otajstvu jer nam je Dijete darovano“, kazao je kardinal Puljić koji je potom podsjetio na evanđeoski prikaz Isusova rođenja u štali što je bila kruta realnost ističući da se raduju radi tolike poniznosti i spremnost Sina Božjega da kao siromah dođe na svijet. „Mi ne samo da se radujemo nego imamo potrebu tu radost podijeliti s drugima jer se podijeljena radost umnaža. Čestitajući Božić jedni drugima želimo podijeliti radost s onima koji slave, ali i s onima koji ne slave pa nam čestitaju“, rekao je kardinal Puljić.

„Ovaj Božić doživljavamo ne samo kao izvor radosti i blagdan svjetla nego i kao blagdan mira jer mir vlada tamo gdje je ljubav. To je blagdan mira u srcu jer nema mira dok mir ne zavlada u srcu. Čovjek koji nosi mir, postaje graditelj mira. Svi ratovi jesu posljedica mraka koji dolazi iz srca: mraka mržnje, sebičnosti, mraka koji ubija čovjeka. Mir dolazi tamo gdje je ljubav. Zato je Božić blagdan mira jer nam Bog daje mir“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući na pjesmu anđela: „’Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje.” (Lk 2,14). Potaknuo je sve da postanu betlehemske jaslice u kojima će se nastaniti Bog te budu spremni na darivanje otkrivajući svjetlo i izvor radosti i gradeći mir.

„Čestitajući Božić želim da doživite tu unutarnju radost. Ne dajmo da nam ukradu Isusa u Božiću radi potrošačkog mentaliteta, relativizma i sekularizma. Sačuvajmo Isusa u Božiću“, rekao je kardinal Puljić potičući da ponesu u svom srcu svjetlo i izvor radosti u duši te zrače mirom u svojoj obitelji.

„Slaviti Božić znači vrednovati život. Dok vam čestitam Božić, želim da taj Božić živite puninom srca svoga, puninom Božje milosti, puninom radosti vjere koja svijetli i zrači mirom. U tom duhu neka vam je čestit Božić i blagoslovljeni svi božićni dani“, poželio je na kraju kardinal Puljić.

Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića./KTA/HMS/